Siirry pääsisältöön

Alusta alkaen uusi

Kauan odotettu uusi sairaala nousee parhaillaan Kotiharjun tontille Kouvolassa. Tänä vuonna valmistuva Ratamokeskus on tarkoitus ottaa käyttöön vuonna 2022.

Tällä hetkellä katseet ovat rakennustöiden etenemisessä ja tulevassa muutossa. Yli kymmenen vuotta piirtopöydällä odottaneen sairaalarakennuksen urakointi kulkee nyt suunniteltua tahtia eteenpäin. Uusi sairaala tarjoaa monipuoliset terveydenhuollon palvelut laadukkaasti ja lähellä.

Kouvolaan sijoittuva tulevaisuuden sote-keskus on lähellä asukkaita

Sote-uudistuksen sekä niin kutsutun keskittämisasetuksen myötä Kymenlaaksossa tuli tehdä uudenlaista työnjakoa terveydenhuollon palveluiden suhteen. Ennestään suunnitteilla olleet Kymenlaakson keskussairaalan ja Ratamokeskuksen rakennushankkeet sovitettiin yhteen. Ministeriö myönsi yhteisen investointiluvan vuonna 2017, ja rakennustyöt myös Kotiharjulla saattoivat alkaa. Ratamokeskuksesta tehdään pohjoisen Kymenlaakson terveydenhuollon sydän.

Ratamokeskus ei tarjoa ainoastaan operatiivisia sairaalatoimintoja. Sen tiloissa tulevat toimimaan myös monet kiireettömät terveys- ja sosiaalipalvelut. Lähitulevaisuudessa rakennukseen siirretään ennestään muissa terveydenhuolloin yksiköissä toimineita palveluja. Pohjois-Kymenlaakson sairaalasta siirtyvät muun muassa akuutti yleislääketieteen päivystys, päivystysosasto, sosiaali- ja kriisipäivystys, erikoissairaanhoidon vastaanotot, hoitokeskus, kuntoutus- ja osastotoiminta sekä röntgen ja laboratoriotoiminta. Lisäksi Ratamokeskus tulee tarjoamaan tilat ennestään Marjoniemen terveysasemalla sijaitseville suun terveydenhuollon, terveysaseman ja kotisairaalan palveluille.

Nelikerroksisen rakennuksen ensimmäiseen kerrokseen sijoitetaan päivystys, kuvantaminen sekä laboratorio. Tämän lisäksi kerroksessa palvelee ruokailutilat ja keittiö. Toiseen kerrokseen tulevat hoitotilat, kolmanteen ja neljänteen taas vuodeosastot. Uudet tilat ovat räätälöityjä parhaan mahdollisen hoitotyön tarjoamiseen. Nykyaikainen sairaalakeskus tarjoaa n. 100 vastaanottohuonetta ja yli 115 sairaalaosaston paikkaa. Korkean käyttöasteen takaamiseksi vastaanottohuoneet ovat muunneltavissa eri toimenpiteitä varten. Yksityisyyden takaamiseksi puolet sairaalaosaston paikoista ovat yhden hengen huoneita – loput vain kahdelle hengelle kerrallaan. Lopusta huolehtivat terveydenhuollon huippuammattilaiset, uusinta sairaalateknologiaa hyödyntäen.

Kohta koittava uuden alku

Pian Kouvolan keskustan tuntumassa sijaitsevat laajat terveydenhuollon palvelut yhden katon alla. Kokonaan uuden sairaalan rakentaminen ei ole jokapäiväistä. Se on myös periaatteellinen päätös panostaa asukkaiden terveyteen ja hyvinvointiin. Siksi Ratamokeskuksen valmistumista odotetaan erityisellä innolla. Maanrakennus on tehty, seinät ovat nousseet ja nyt työn alla ovat sairaalan sisätyöt. Sisälle on jo osin mahdollista kurkistaa: Katajaharjun terveysasemalla sijaitsee mallinnos Ratamokeskuksen vastaanottohuoneesta.

Tiloja on suunniteltu läheisessä yhteistyössä Kymenlaakson sairaaloiden henkilökunnan kanssa. Myös Katajaharjun terveysaseman vastanottohuoneen mallinnoksesta saatua asiakaspalautetta hyödynnetään jatkuvasti suunnittelutyössä.
Uusien tilojen hiljalleen valmistuessa Ratamokeskukseen siirtyvien palvelujen henkilökunta valmistautuu pian häämöttävään muuttoponnistukseen. Prosessi etenee aikataulussa, ja pian saamme seurata uuden sairaalan syntyä myös sisältäpäin.

Kymen sairaalat tarjoaa ajankohtaiset päivitykset Ratamokeskuksen rakennus- ja muuttotöiden saralta.

Ajankohtaista Ratamokeskuksesta