Siirry pääsisältöön

Paljon nähnyt ja uusiutuva sairaanhoidon keskus

Kuusikymmenluvulta asti Kotkan Metsolassa palvellut Kymenlaakson keskussairaala, asukkaiden kesken KOKS, koki ja kokee paraikaa suuria muutoksia.

Keskussairaalan mittavan mutta odotetun laajennus- ja peruskorjaushankkeen rakennustyöt alkoivat marraskuussa 2017. Projektin tehtävänä on sekä ajantasaistaa vanhaa, että luoda kokonaan uutta – taaten kymenlaaksolle laadukkaat ja ajantasaiset terveydenhuollon palvelut.

Osat loksahtavat paikoilleen

Näkyvin osuus uusittua keskussairaalaa ovat kolme tontille noussutta rakennusta, G-osa, F-osan B-puoli ja uusi sädehoitokeskus. Näistä ensimmäisenä käyttöön otettiin G-osa kesällä 2020. Sädehoitoyksikkö seurasi pian valmistuessaan keväällä 2021. Viimeisenä uutena rakennuksena otettiin käyttöön F-osa talvella2024.

Asukkaille ja henkilökunnalle suurimpia muutoksia on uusi G-osa, sillä sen sisälle sijoittuivat sairaanhoidon akuuteimmat yksiköt. G-osaa luonnehditaan usein niin kutsutuksi kuumaksi sairaalasiiveksi: se palvelee 24 tuntia vuorokaudessa, tarjoten myös kiireelliset sairaanhoidon palvelut päivystyksestä synnytyksiin. Olikin luonnollista, että rakennus valmistui hankepalapelin ensimmäisenä palana.

Keskussairaalan F-osa sijaitsee nykyisen sairaalan takana länsipuolella. Pohjakerroksiin on sijoitettu sairaanhoidon tärkeitä taustajoukkoja, muiden muassa laboratorio, logistiikka ja lääkevalmistus. Ylemmät kerrokset on varattu keskussairaalan erikoissairaanhoidon vuodeosastoille. F-osa täydentää G-osan akuutteja toimintoja viihtyisillä vuodepaikoillaan.

Sairaalan eteläpäädyssä sijaitseva uusi sädehoitoyksikkö tarjoaa kaksinkertaisesti enemmän hoitoa entiseen verrattuna. Yhden sijaan yksikössä sijaitsee kaksi sädehoitolaitetta, jotka yhdessä mahdollistavat suuremman hoitokapasiteetin. Nyt Kymenlaakson keskussairaalassa on mahdollista tarjota sädehoitoa koko Kymenlaakson tarpeisiin.

Kauan odotettu, tarkkaan suunniteltu

Kymenlaakson keskussairaalan uudistaminen oli suunnitteluvaiheessa lähes kymmenkunta vuotta ennen ministeriön investointilupaa vuonna 2017. Hanke oli osa maakunnallista sote-uudistusta. Ei näin ollen ole liioiteltua sanoa, että osittain valmis sairaalakokonaisuus oli hartaasti odotettu.

Sairaalan uudistaminen on ollut alustaa alkaen monitahoinen hanke. Kehitysprosessin aikana mikään ei kuitenkaan mennyt potilaan edelle, ja tämän vuoksi mukana suunnittelussa oli myös asiakasraati. Uusien tilojen tuli rakentua hoitotapahtuman ympärille, ei päinvastoin. Hyviä toimintamalleja ja esimerkkejä haettiin myös muista hiljattain valmistuneista sairaalarakennuksista ympäri Suomen.

Uusi keskussairaala on potilashuoneita myöten muuntautumiskykyinen potilaan tarpeiden mukaan. Joustavat tilat mahdollistavat potilaiden vähäisen kuljettamisen eri huoneiden välillä entiseen nähden, mikä tehostaa turvallisuutta sekä yksityisyyttä – ja lopulta myös asiakasmukavuutta. Uusi sairaala on myös älykäs. Modernein mahdollinen teknologia sujuvoittaa hoitotapahtumaa niin potilaan, henkilökunnan kuin omaistenkin kannalta.

Katso alla oleva esittelyvideo ja näet uudet tilat itse!

F-osa

Länsiosassa sijaitseva F-uudisosa on laajojen vuodeosastojen lisäksi koti laboratoriolle, logistiikalle ja lääkevalmistukselle. F-osa valmistui vuonna 2023 ja otettiin käyttöön talvella 2024.

G-osa

Vuonna 2020 valmistuneesta G-talosta löytyvät kiireellisiä toimenpiteitä vaativat sairaanhoidon yksiköt päivystyksestä leikkauksiin ja tehohoidosta synnytyksiin. Sairaalan akuutein osa palvelee 24 tuntia vuorokaudessa.

Sädehoitoyksikkö

Sairaalan eteläpuolen sädehoitoyksikössä hoitoa antaa huippuluokan henkilökunnan lisäksi kaksi uutta sädehoitolaitetta.

Ajankohtaista Kymenlaakson keskussairaalasta