Siirry pääsisältöön

Kymenlaakson keskussairaalan perusparannushankkeen urakoitsijaksi valittiin Jatke Toimitilat Oy

Tiedotteet
Kymen Sairaala, kuva ulkoa

Vuosikymmenen loppupuolelle kestävän perusparannushankkeen aikana keskussairaalan koko vanha pääsairaalarakennus uudistetaan.

Kymenlaakson keskussairaalan perusparannushankkeen urakoitsijan kilpailutuksen tuloksena saatiin kolme tarjousta, joista halvimman kokonaishinnan perusteella urakoitsijaksi valittiin Jatke Toimitilat Oy. Kilpailutus toteutettiin 13.8.2023–12.1.2024.

Urakkamuotona on yhteistoiminnallinen projektinjohtourakka, jollaisena toteutettiin aiemmin myös Kouvolan Ratamokeskuksen ja Kymenlaakson keskussairaalan Fb-uudisosan rakennustyöt. Koko perusparannushankkeen projektinjohtourakan tavoitehinnaksi on määritelty reilu 100 miljoonaa euroa ilman arvonlisäveroa.

– Kokonaishinta koostuu kolmen eri lohkon tarjoushinnasta. Urakan pituudesta johtuen kahden viimeisen lohkon tarjoushinta on sidottu rakennuskustannusindeksiin ja tilaajalla on myös mahdollisuus ilmoittaa keskeyttävänsä urakan missä vaiheessa projektia tahansa, kertoo Kymenlaakson hyvinvointialueen tuki- ja kiinteistöpalveluista vastaavan Kymen Tuen projektijohtaja Kai Heiskanen.

Yksikönjohtaja Reima Liikamaa kertoo olevansa erittäin iloinen, että Jatke Toimitilat Oy valikoitui hankkeen toteuttajaksi. Urakkamuotona yhteistoiminnallinen projektinjohtourakka ei ole rakennusyhtiölle ensimmäinen laatuaan.

– Hankkeessa täydennämme oman organisaatiomme sairaalarakentamisen avainhenkilöiden osaamista paikallisilla alan osaajilla ja alihankkijaverkostolla. Pääsemme varmasti hyvään lopputulokseen ennakoivalla työsuunnittelulla ja aikataulutuksella, Liikamaa sanoo.

– Kymenlaakson keskussairaalan perusparannuksen työmaa sijaitsee toiminnassa olevan sairaala-alueen keskellä, joten sujuvan logistiikan, kulkuyhteyksien ja tiedonkulun varmistaminen on meille erityisen tärkeää.

Kymenlaaksolaisille toimiva ja terve keskussairaala

Perusparannuksen toteutus on jaettu kolmeen eri lohkoon Ac, Aa ja Ab. Ensimmäisenä vuorossa oleva Ac-osa sijaitsee vanhan pääsairaalarakennuksen itäisellä puolella, ja osan perusparannuksen arvioidaan valmistuvan vuonna 2025. Pääsairaalan eteläpäädyssä sijaitseva Aa-osa perusparannetaan tämänhetkisen aikataulun mukaan vuosina 2025–2027 ja viimeisenä länsipuolen Ab-osa vuosina 2027–2029. Ensimmäisenä perusparannettavassa Ac-osassa uusitaan kattavasti muun muassa talotekniikkaa, puretaan nykyinen ambulanssiramppi ja toteutetaan alueelle katettu sisäpiha. Tilojen käyttäjille näkyviä työvaiheita ovat lisäksi pienimuotoiset louhinnat sekä sisäpihan rakentamisen aikana työmaalla sijaitseva torninosturi.

Perusparannuksen aikana kussakin lohkossa sijaitsevat yksiköt siirretään vuorollaan väistötiloihin muualle sairaalarakennukseen. Aiemmin Ac-osassa sijainneet toiminnot palvelevat jo väistötiloissa. Projektijohtaja Kai Heiskanen toteaa, että rakennustyöt tulevat tuomaan mukanaan tilapäistä häiriötä sairaalan arkeen.

– Perusparannus tulee aiheuttamaan haittaa niin henkilökunnalle kuin potilaillekin, kun tutut kulkureitit tai hoitopaikat vaihtavat paikkaansa, on meluhaittaa ja rakennustöiden vuoksi myös parkkitiloja joudutaan ottamaan väliaikaisesti pois käytöstä, Heiskanen sanoo.

Heiskasen mukaan haittoja pyritään minimoimaan sijoittamalla keskussairaalalle selkeitä opasteita ja tiedottamalla muutoksista mahdollisimman hyvin.

– Toivottavasti huonona hetkenä ymmärretään kuitenkin myös rakentajia ja muistetaan, että tässä ollaan tekemässä seuraavaksi viideksikymmeneksi vuodeksi kymenlaaksolaisille hyvää, toimivaa ja terveellistä keskussairaalaa.