Siirry pääsisältöön

Kymenlaakson keskussairaalan pian avattava uusi sairaalaosa vie osastohoidon uudelle aikakaudelle

Keskussairaalan F-osa talvisena päivänä kuvattuna.

Kymenlaakson keskussairaalassa annettava osastohoito kokee pian täydellisen uudistuksen, kun ensimmäiset potilaat on määrä ottaa vastaan uudessa F-sairaalaosassa tammikuun aikana. Uudet, modernit tilat ovat paitsi viihtyisämpiä myös turvallisempia sekä potilaille että ammattilaisille.

Aloittaessaan täysivoimaisen toimintansa tammikuussa 2024 tarjoaa keskussairaalan uusi F-osa tilat suurelle osalle erikoissairaanhoidon osastohoidon vuodepaikoista. Samalla osastohoidon potilaiden ja ammattilaisten viihtyisyys ja turvallisuus ottavat suuren harppauksen eteenpäin.

– Keskussairaalan alkuperäiset osastohoidon tilat rakennettiin 1960-luvulla, ja tällä hetkellä osastohoidossa saman huoneen voi jakaa samanaikaisesti kuusikin potilasta. Uudessa F-osassa on ainoastaan yhden tai kahden hengen huoneita, kertoo johtajaylilääkäri Marja-Liisa Mäntymaa.

– Pienemmissä huoneissa moni toki viihtyykin paremmin, mutta huonekoot lisäävät myös turvallisuutta. Esimerkiksi tartuntataudit eivät leviä yhtä herkästi, kun infektiota kantavat potilaat on jatkossa helpompi pitää muista erillään.

Yhteensä F-osassa on 180 osastopaikkaa kolmessa kerroksessa. Mäntymaa myöntää odottavansa uuden sairaalaosan käyttöönottoa kovasti.

– Siellä tulee olemaan paljon paremmat oltavat olla hoidossa ja tehdä töitä. On järkevä pohjaratkaisu, enemmän valoa, kauniit pinnat ja uusittua hoitokalustoa, Mäntymaa luettelee.

F-osan osastohoidon huone.

Osastohoidossa yksityisyyden takaa maksimissaan kahden hengen potilashuoneet.

Vähemmin askelin vaikuttavampaa hoitoa

Osastohoidon siirtymisen F-osaan odotetaan tuovan tehokkuutta sairaalahoitoon jo sijainnillaan. Aikaisemmin erikoissairaanhoidon osastopaikat ovat sijainneet eri puolilla keskussairaalaa, uudessa F-osassa ne ovat lähekkäin kolmessa kerroksessa. Tämä mahdollistaa ammattilaisten nopeamman liikkumisen sairaalan tiloissa.

Siirtymisiä helpottaa lisäksi vuodepaikkojen sijainti entistä lähempänä sairaalan G-osaa, jossa vaikuttaa osastohoidon kannalta tärkeitä toimintoja kuten leikkaussalit ja päivystys.

– Henkilöstön päivittäinen askelmäärä vähenee huomattavasti, kun G-osa on naapurissa ja vuodepaikat kolmessa päällekkäisessä kerroksessa. Konsultaatiokin helpottuu, kun työntekijät ovat lähempänä toisiaan, Marja-Liisa Mäntymaa selittää.

Sairaalan ammattilaisilla on paremmat mahdollisuudet keskittyä itse hoitoon ja myös kehittyä työssään, kun eri erikoisalojen osaajia on enemmän ympärillä.

– Jotta muutos onnistuu, tarvitaan kuitenkin paljon työtä, valmistelua, koulutusta ja yhteistyön hiomista, Mäntymaa toteaa.

Toiminnot muuttavat sairaalaosaan vaiheittain

Loppuvuodesta 2023 sairaalan henkilöstöä koulutetaan uusissa tiloissa toimimiseen. Lisäksi käynnissä on sairaalaosan varustelu ja asentaminen hoitokaluston sekä sisustuksen osalta.

Ennen osastohoitoa F-osaan siirtyy sairaalan tukitoimintoja, joita ovat muun muassa logistiikkakeskus, laboratoriot, sairaala-apteekki, hoitolaitekeskus ja postitus. Laboratorioiden muutosta huolimatta keskussairaalan näytteenotto ei muuta vaan palvelee potilaita entisellä paikallaan sairaalan 1. kerroksessa. Osastohoidon yksiköistä naistentautien ja synnytysten osasto 8 ja lastentautien osasto eivät muuta vaan pysyvät entisillä paikoillaan sairaalassa.

Uutta osastohoidon sairaalaosaa kutsuttiin aiemmin sen ollessa rakennusvaiheessa nimellä Fb-osa. Uudisrakennuksen valmistumisen jälkeen Fa- ja Fb-sairaalaosien muodostama kokonaisuus on nimitetty yksinkertaisemmin F-osaksi.

Keskussairaalan vuonna 2017 alkanut uudistaminen jatkuu seuraavaksi vanhan sairaalan perusparannuksella, jonka on arvioitu kestävän vuosikymmenen loppupuolelle saakka. Tänä aikana osa sairaalan toiminnoista palvelee vuorollaan väistötiloissa.

Uudet tilat ovat avarat ja valoisat. Johtajaylilääkäri Marja-Liisa Mäntymaa ja projektijohtaja Kai Heiskanen uudessa F-osassa sairaalaosan syyskuisena luovutuspäivänä.