Siirry pääsisältöön

Kun uusi mahdollisuus avautuu, takaisin ei palata – Akuuttiyksikköä odottavat modernit ja avarat uudet tilat

Akuuttiyksikön työntekijöitä

Kymenlaakson keskussairaalan akuuttiyksikköä odottaa muutto Fb-osaan tammikuussa 2024. Yksikön sairaanhoitaja ja muuttovastaava Katherin Gutiérrez Puga kertoo blogissa akuuttiyksikön toiminnasta ja arjesta sekä millä mielin muuttoa odotetaan uusiin tiloihin.

Hei! Täällä kirjoittelee Kymenlaakson keskussairaalan akuuttiyksikön muuttovastaava Katherin. Olen toiminut sairaanhoitajana akuuttiyksikössä neljän vuoden ajan. Tässä blogissa suuntaamme katseet kohti tammikuuta 2024 ja kerron hieman arjestamme akuuttiyksikössä.

Akuuttiyksikössä, joka on entiseltä nimeltään päivystysosasto, on 22 potilaspaikkaa, minkä lisäksi saamme tarvittaessa kuusi potilasta lisää niin sanotusti ylipaikoille. Meillä on neljä yhden hengen huonetta ja loput huoneet ovat kahden hengen huoneita.

Muutamme tammikuussa 2024 sairaalan uusimpaan osaan, Fb-osan P-kerrokseen. Samassa kerroksessa sijaitsee myös osa medisiinisestä osastosta. Uusissa tiloissa meillä on avarat tilat, ja kerroksen väri on keltainen. Kaikissa potilashuoneissa on oma vessa, jossa on myös suihkumahdollisuus.

Akuuttiyksikkö toimii ”puskurina” päivystyksen ja osastojen välissä.

Potilaat tulevat pääsääntöisesti päivystyksestä akuuttiyksikköön. Poikkeuksena ovat esimerkiksi dialyysipotilaat, jotka tulevat suoraan kotoa tai dialyysistä. Akuuttiyksikkö on erikoissairaanhoidon toimintaa. Potilaat ovat tarkkailussa akuuttiyksikössä eivätkä sairaalaan sisään kirjattuja potilaita. Erikoislääkärit kiertävät oman erikoisalan potilaat yleensä aamupäivällä.

Akuuttiyksikössä työskentelee yksi vastaava lääkäri, erikoistuvia lääkäreitä, 22 hoitajaa, sairaalahuoltajia, yksi esimies ja yksi palvelusihteeri aamu- ja iltavuorossa. Hoidamme kaikkien erikoisalojen potilaita, pois lukien yleislääketieteen, silmätautien, psykiatrian ja pediatriset potilaat. Akuuttiyksikössä hoitaja huolehtii lääkehoidosta, toteuttaa määräykset, kuntouttaa potilasta, huolehtii potilaan perushoidosta ja seuraa potilaan vointia. Mikäli potilaan vointi romahtaa, saamme lääkärin paikalle.

Akuuttiyksikkö toimii päivystyksen ja osastojen välissä ”puskurina”. Tavoitteena on täsmennetty diagnoosi, tehokas hoito ja kotiuttaminen tai nopea jatkohoitoon siirtyminen. Yksikössä hoidetaan yli 16-vuotiaita aikuisia, ja hoitoaika osastolla on enintään 48 tuntia.

Teemme tiivistä yhteistyötä fysioterapeutin, farmaseutin, asiakasohjaajan, ravitsemusterapeutin ja sosiaalityöntekijän kanssa.

Teemme tiivistä yhteistyötä fysioterapeutin, farmaseutin, asiakasohjaajan, ravitsemusterapeutin ja sosiaalityöntekijän kanssa. Potilaalle tehdään aina tullessa hoitosuunnitelma, ja tärkeää on kuntouttaa potilasta. Uusissa tiloissa saamme fysioterapeutille hyvät nykyaikaset tilat, jotka sijaitsevat samassa kerroksessa. Tulevaisuudessa fysioterapeutti on lähellä osastomme henkilökuntaa sekä potilaita.

Fysioterapeutti ja asiakas

Uusissa tiloissa fysioterapeutti on lähellä osaston henkilökuntaa ja potilaita.

Potilaan ruokailu akuuttiyksikössä on tärkeää. Akuuttiyksikössä potilas saa aamupalan noin kello 7.30, lounaan noin kello 12, päivällistä noin kello 17 ja vielä iltapalan noin kello 19.30. Sairaalahuoltajamme jakaa potilaalle ruoan, ja hoitajat tarvittaessa auttavat potilasta ruokailussa.

Kysyin akuuttiyksikön sairaalahuoltaja Arina Mininalta ajatuksia hänen työstänsä ja tulevasta muutosta.

– Olen työskennellyt Kotkan keskussairaalassa noin kuusi vuotta. Aloitin harjoittelijana ja jäin tänne töihin heti valmistuttuani. Ennen kiersin eri vuodeosastoilla ja nykyään työskentelen pääasiassa akuuttiyksikössä. Nautin työstäni akuuttiyksiköllä, koska siellä vallitsee hyvä ilmapiiri ja pääsen tekemään paljon yhteistyötä hoitajien kanssa.

Arinan äidinkieli on venäjä, ja hän on suureksi avuksi lääkäreille ja hoitajille, jos tulee tarvetta tulkkaamiselle.

Arina ei ole huolissaan muutosta.

– Uuteen paikkaan siirtyessä alussa voi olla hieman haastavaa, kun kaikki järjestellään, asioita opetellaan ja sopeudutaan. Uuden mahdollisuuden avautuessa en kuitenkaan halua palata takaisin entiseen.

Odotamme kaikki innolla pääsyä uusiin, avariin ja moderneihin tiloihin. Meillä on paljon tehtävää ennen kuin toiminta siirtyy. Meille järjestetään koulutuksia uusiin laitteisiin ja toimintamalleihin pitkin syksyä. Näin olemme valmiit ottamaan potilaat vastaan uusissa tiloissa tammikuussa 2024!

Kirjoittaja

Katherin Gutiérrez Puga

Sairaanhoitaja

Vastaa

Yksi kommentti artikkeliin Kun uusi mahdollisuus avautuu, takaisin ei palata – Akuuttiyksikköä odottavat modernit ja avarat uudet tilat

  1. Sari Terkki sanoo:

    Olipas kiva kirjoitus osaston toiminnasta! Yhden asiavirheen haluaisin korjata: sairaalassa työskentelee sosiaalityöntekijöitä ei sosiaalihoitajia.