Siirry pääsisältöön

Alta maan kohti korkeuksia – Kymenlaakson keskussairaalan kuntoutustiimiä odottavat uusi sairaalaosa, uusi arki ja uudet maisemat

Alta maan kohti korkeuksia – Kymenlaakson keskussairaalan kuntoutustiimiä odottavat uusi sairaalaosa, uusi arki ja uudet maisemat

Kuntoutuksella tuetaan arjessa selviytymistä ja hyvinvointia kun elämäntilanne muuttuu esimerkiksi sairauden kohdatessa tai leikkauksen jälkeen. Arki muuttuu pian myös koko Kymenlaakson keskussairaalan kuntoutuksen ammattilaistiimillä, kun uuden Fb-sairaalaosan valmistuminen on jo nurkan takana. Fysioterapeutti Siiri Laine kirjoittaa blogissa, mitä tulevaisuudessa on luvassa.

Tätä blogikirjoitusta kirjoittaessani on kevät, ja muuttoon on aikaa noin 9 kuukautta. Kuntoutustilojen kalustukset on jo suunniteltu toimisto- ja terapiavälineiden osalta. Maaliskuussa muuttovastaava ja palveluesimies pääsivät ensimmäistä kertaa kiertämään uusissa tiloissa. Keskeneräisyydestä huolimatta nyt jo näkee, että kuntoutuminen ei jää kiinni näköalasta.

Tällä hetkellä työn alla ovat apuvälineiden hankintaan liittyvä yhteistyö hoitovälinekeskuksen kanssa ja mobiilikärryjen testaaminen sekä toimintaterapeutin terapiavälinekärryn käyttöönotto. Osastotiimin terapeuttien kanssa kartoitimme apuväline- ja terapiavälinetoiveita loppuvuodesta 2022. Nyt ollaan siinä tilanteessa, että hoitolaitekeskus alkaa tehdä niiden hankintoja. Odotamme testaukseen kävelypöytää, jotta saamme paremman kuvan, miten se toimisi meidän työmme kannalta.

Kymenlaakson keskussairaalan sairaalakuntoutuksessa työskentelee viisi toimintaterapeuttia, 20 fysioterapeuttia ja kolme kuntoutusohjaajaa. Terapeutit jakautuvat osastolla ja poliklinikalla työskenteleviin. Poliklinikan terapeutit ja kuntoutusohjaajat jäävät vielä työskentelemään pohjakerroksen tiloihin.

Fb-osan valmistumisen myötä sairaalakuntoutuksen osastoille sijoittuvat toiminta- ja fysioterapeutit tulevat siirtymään kokonaan osastojen tiloihin työskentelemään. Tällä hetkellä meillä on yhteinen ”kotipesä” pohjakerroksen sairaalakuntoutuksen tiloissa, joissa sijaitsevat meidän kirjaamispisteemme ja taukotila. Jatkossa tulemme kirjaamaan ja ruokailemaan osastojen tiloissa. Muutokseen liittyy huolta yhteisöllisyyden ja kollegiaalisuuden vähentymisestä terapiahenkilöstön kesken, kun emme välttämättä enää ole yhtä paljon tekemisissä päivittäin. Yhteistyö hoitohenkilökunnan kanssa tulee kuitenkin tiivistymään. Kollegat Ratamossa ja sairaalakuntoutuksen palveluesimies ovat jo käyneet samanlaisen muutoksen lävitse, ja heiltä on mahdollisuus saada tukea ja neuvoja sujuvaan arkeen. Sairaalakuntoutus yksikkönä säilyy edelleen, ja yhteiset viikkopalaverit, koulutustilaisuudet ja tyhy-päivät jatkuvat.

Fb-osassa tulemme työskentelemään kaikissa kolmessa kerroksessa. Toimintaterapeuttien panos tulee olemaan pääasiallisesti neurologian potilaiden arvioimisessa ja kuntoutuksessa, mutta pyynnöstä he tarjoavat palveluita muillekin erikoisaloille osastoilla. Toimintaterapeutti arvioi potilaan itsenäisestä toimintakykyä arjen toiminnoissa ja toimii yhteistyössä moniammatillisen tiimin kanssa.  Toimintaterapeuteille tulee käyttöön oma tarvikekärry, jossa he voivat kuljettaa arviointiin ja terapiaan tarvittavia välineitä. Kuntoutustila osastolla mahdollistaa rauhallisen ympäristön potilaan arviointiin ja kuntoutukseen.

Osastokuntoutuksen Minna ja Siiri kiertämässä Fb-osan työmaalla. Kuva: Kymenlaakson keskussairaalan sairaalakuntoutus.

Fysioterapeutit tulevat jakautumaan eri kerroksiin osastojen tarpeen mukaisesti. Yksi fysioterapeutti jatkaa työskentelyä teho- ja valvontaosastolla sekä sydänvalvonnassa, jotka sijaitsevat aiemmin valmistuneessa G-osassa. Lisäksi palveluja tarjotaan päivystykseen sekä naistentautien ja synnyttäneiden vuodeosastolle, joka tulee jäämään vielä omalle paikalleen 8. kerrokseen.

Jokaiseen kuntoutustilaan on suunniteltu polkuharjoittelulaitteet, nojapuut, leveä hoitopöytä ja kirjauspisteitä. Lisäksi 2. kerrokseen varusteluksi tulee kävelyvaljaat ja kävelymatto sekä toimintaterapeutin terapiapöytä.

Uusien tilojen myötä on hedelmällinen hetki kriittisesti arvioida nykyisiä toimintatapoja ja kehittää niitä yhdessä hoitohenkilöstön kanssa. Sairaalakuntoutuksen muuttovastaava tekee yhteistyötä osastojen muuttovastaavien kanssa jo nyt suunnitteluvaiheessa.

Merkittävimmät muutokset meidän päivittäisen toiminnan kannalta tulevat olemaan uudet tilat ja oma kuntoutustila jokaisessa kerroksessa sekä integroituminen hoitohenkilöstön kanssa yhteisiin tiloihin. Kuntoutustilassa tulee olemaan mahdollisuus rauhalliseen terapiahetkeen kahden kesken potilaan kanssa. Tällä hetkellä potilaan arviointi ja terapia ovat tapahtuneet monen hengen potilaishuoneissa, käytävällä tai hissiaulassa.

Nykyiset toimistotilat sijaitsevat osittain maan alla. Uuden osan myötä pääsemme nauttimaan merinäköalasta Mussalon suuntaan!

Maaliskuiset näkymät tulevista kuntoutuksen tiloista. Kuva: Kymenlaakson keskussairaalan sairaalakuntoutus.

Kirjoittaja

Siiri Laine

Siiri Laine

Fysioterapeutti

siiri.laine@kymenhva.fi

Vastaa