Siirry pääsisältöön

Tilanne päällä? Hoitotyön varahenkilö on moneen taipuva ammattilainen ja paikalla siellä, missä tarvitaan

Tilanne päällä? Hoitotyön varahenkilö on moneen taipuva ammattilainen ja paikalla siellä, missä tarvitaan
Varahenkilöstön ensimmäinen osastotunti Ratamokeskuksessa. Kuvassa puolet varahenkilöstöstä. Kuva: Minna Mänttäri

Hoitotyön varahenkilöt ovat valmiina, kun terveydenhuollon eri yksiköt tarvitsevat lyhytaikaista sijaistyöntekijää, useimmiten nopealla aikataululla. Palveluesimies Minna Mänttäri kertoo tässä blogissa Kouvolan hoitotyön varahenkilöstöstä jotka työskentelevät sekä Ratamokeskuksessa että Kymenlaakson psykiatrisella sairaalalla. He ovat taustaltaan kokeneita ammattilaisia, joista on moneksi.

Varahenkilön työ on vaihtelevaa ja monipuolista: oma ammattitaito kehittyy ja pysyy yllä, kun kiertää eri yksiköissä. Tässä tehtävässä on aitiopaikalla, josta näkee hoitotyön erilaiset toimintatavat sekä niiden toimivuuden. Varahenkilö voikin toimia myös tiedon välittäjänä eri yksiköiden välillä.

Varahenkilönä on helppo lähestyä muita ja kysyä keneltä vain neuvoa ja apua, kun tuttuja kasvoja löytyy joka puolelta. Voi olla, että varahenkilöt ehkä myös kysyvät rohkeammin neuvoa, kun eivät ole osaston ”omaa väkeä”. Aina voi tarkentaa ja kysyä osaston vakituiselta tiimiltä.

Koska varahenkilöt toimivat eri yksiköiden ja erilaisten toimintatapojen keskellä, kysyy työ joustavuutta ja sopeutumiskykyä. Toisaalta varahenkilönä joutuu hyväksymään myös sen, että eri yksiköistä ei voi tietää ihan kaikkea perinpohjaisesti.

Varahenkilöstön palveluesimiehen ja varahenkilöiden työpiste. Kuva: Minna Mänttäri.

Tällä hetkellä varahenkilöstön palveluesimiehen eli minun työpiste löytyy Ratamokeskuksen ensimmäisestä kerroksesta. Siellä myös varahenkilöt suorittavat ammattiosaamisen teoriaopintoja, työvuorosuunnittelua ja osallistuvat vastuualueensa kokouksiin etäyhteyksin.

Varahenkilöstö auttaa osastoja sijaisjärjestelyissä etsimällä vapaana olevan varahenkilön hoitajapuutoksiin sekä tarvittaessa tekemällä sijaishaun yhteistyökumppanille.

Tällä hetkellä Kouvolan varahenkilöstö tarjoaa palveluitaan Ratamokeskuksen osastoille, akuuttiosastolle, Villa Apilaan, päivystykseen, hoitokeskukseen, kotisairaalaan, eri poliklinikoille ja terveysasemalle. Lisäksi varahenkilöstö voi tehdä vuoroja Kymenlaakson psykiatriseen sairaalaan.

Kirjoittaja

Minna Mänttäri

Minna Mänttäri

Palveluesimies, hoitotyön varahenkilöstö Kouvola

Minna.manttari@kymsote.fi

Vastaa

Yksi kommentti artikkeliin Tilanne päällä? Hoitotyön varahenkilö on moneen taipuva ammattilainen ja paikalla siellä, missä tarvitaan

  1. minna sanoo:

    Hyvä juttu, että on ammattitaitoista väkeä soluttautuneena joka paikkaan!
    missä psykiatrian varahenkilöstön esittely, kirjoitus?