Siirry pääsisältöön

Kymenlaakson keskussairaalan uudistaminen etenee – Fb-talon runko valmistunut

Tiedotteet
Rakenteilla oleva KOKS:n Fb-osa, ulkokuva

Vuonna 2017 aloitetut Kymenlaakson keskussairaalan uudistustyöt jatkuvat Kotkan Metsolassa edelleen. Viimeisin saavutettu virstanpylväs on nykyisen sairaalan taakse nousevan Fb-talon rungon valmistuminen.

Tällä hetkellä uuden Fb-osan rakennustöitä tehdään sekä ulkona että rakennuksen sisällä. Piha-alueen laajat tukimuurit on tehty, ja ulkona työstetään nyt julkisivun levityksiä. Julkisivun keraamisten laattojen asennus ajoittuu tämänhetkisen tiedon mukaan loppusyksyyn, ja tyyliltään lopputulos tulee jäljittelemään vuonna 2020 valmistunutta sairaalan G-taloa.

Rakennuksen arkkitehtuuri on pysynyt tammikuussa 2021 aloitetun toteutusvaiheen aikana samanlaisena lukuun ottamatta pieniä loppukäyttäjältä tulleita muutostoiveita. Projektijohtaja Kai Heiskanen Kymsote-Kiinteistöistä luonnehtii, että potilaskerrosten pohjaratkaisut myötäilevät osin keväällä Kouvolaan valmistuneen Ratamokeskuksen tiloja.

– Esimerkiksi osastokerrokset ovat niin sanotusti Ratamo-mallia eli yhden ja kahden hengen huoneita omilla kylpyhuoneilla, Heiskanen kertoo.

– Sisällä tehdään juuri nyt aivan kaikkien alojen töitä. Muurataan, maalataan, rakennetaan väliseinää, valetaan lattiaa ja niin edelleen. Myös talotekniset asennukset ovat käynnissä.

Rakenteilla oleva KOKS:n Fb-osa, ulkokuva

Fb-osa kohoaa nykyisen sairaalarakennuksen länsipuolelle.

Työmaalla ollaan noin kaksi viikkoa jäljessä aikataulusta. Koronaviruksen aiheuttamien sairaustapausten lisäksi myös Venäjän hyökkäyssota Ukrainassa on hidastanut rakennustöitä.

– Materiaalien saatavuus on sodan vuoksi vaikeutunut, Heiskanen toteaa.

– Fb-talon julkisivun keraamisten laattojen perusraaka-aine on savi, jota on toimitettu aiemmin Ukrainasta. Maassa sijaitsee myös Euroopan suurin terästehdas, josta taas on kuljetettu suuri osa Suomessa käytettävästä rakenneteräksestä. Lisäksi Venäjälle asetetut pakotteet heijastuvat työmaalle. Esimerkiksi vesikatolla käytettävät lämpöeristeet valmistetaan Venäjällä, eikä niiden toimitus ole pakotteiden takia mahdollista. Kriisin takia useille rakennustarvikkeille on näin ollen pitänyt etsiä vaihtoehtoisia toimittajia.

Fb-osan on määrä valmistua syksyllä 2023, ja käyttöönoton organisointi aloitetaan loppukesästä. Seuraavaksi perustetaan työryhmät valmistelemaan tarvittavia varustelukokonaisuuksia ja niihin liittyvien hankintojen kilpailutusta. Lisäksi työryhmissä aloitetaan muun muassa koulutus- viestintä- ja logistiikkasuunnitelmien laatiminen.

Uudisrakennukseen sijoittuu muun muassa suurin osa erikoissairaanhoidon osastopaikoista. Tiloihin siirtyvät myös laboratorio, lääkevalmistus ja logistiikka. Kooltaan koko F-talo on valmistuttuaan 19 700 m2:n kokonaisuus. Sen valmistumisen jälkeen on vuorossa saman rakennuksen a-osan pohjakerroksen peruskorjaus.

Uutta sairaalaosaa rakennetaan meren lähelle metsän reunaan.