Siirry pääsisältöön

Perusterveydenhuollon vastaanottotoiminnalla sujuva uusi alku Ratamokeskuksessa

Uutiset
Perusterveydenhuollon vastaanottotoiminnalla sujuva uusi alku Ratamokeskuksessa

Kouvolan terveysasema on palvellut uudessa Ratamokeskuksessa lähes tarkalleen kahden kuukauden ajan: toiminta aloitettiin maanantaina 9.5.2022. Viimeiset palvelut muuttivat Marjoniemessä sijainneista vanhoista tiloista 7.7.2022, ja talo on nyt tyhjennyt kokonaan.

Kesäkuukausista huolimatta toiminta Ratamokeskuksen terveysasemalla on lähtenyt reippaasti käyntiin, ja pelkästään kesäkuun aikana vastaanotolla käytiin yli 5000 kertaa. Tällä hetkellä Ratamokeskuksessa lääkärin vastaanotolle pääsee ei-kiireellisissä asioissa n. kolmessa viikossa, hoitajalle jo n. viikossa. Sekä asiakkaat että henkilöstön jäsenet ovat olleet uusiin tiloihin pääosin tyytyväisiä.

– Tilojen viihtyisyys, väljyys ja puhtaus ovat saaneet kiitosta. Näin kesällä hyvin toimiva ilmastointi on ilahduttanut erityisesti, sillä vanha Marjoniemen rakennus kuumeni helteillä aika lailla, sanoo vastaanottopalveluiden ja suun terveydenhuollon ylihoitaja Tanja Metsola.

– Erityisesti hammashoitolan asiakkaat ovat olleet Ratamokeskuksessa saatuun hoitoon tyytyväisiä. Suun terveydenhuollon asiakastyytyväisyyttä arvioidaan NPS-indeksin avulla, jonka lukema on tällä hetkellä korkea, lähes +90.

Suun terveydenhuollon henkilöstöllä oli hammashoitolan avajaispäivänä hyvä tunnelma. Kuva: Ratamokeskuksen hammashoitola.

Uusia tapoja toimia, ajatella ja tehdä yhdessä

Modernin sote-keskuksen ydinajatuksena on koota eri alojen sosiaali- ja terveyspalvelut saman katon alle lähelle asiakasta niin, että ne ovat entistä saavutettavampia. Ratamokeskuksen henkilöstön suhteen yhteiset tilat tarkoittavat entistä moniammatillisempaa työyhteisöä, minkä on havaittu olevan etu myös hoito- ja asiakastyössä.

– Ammattilaisten välinen konsultaatio on sujuvoitunut. Perusterveydenhuollon henkilöstön on nyt mahdollista hyödyntää erikoissairaanhoidon työntekijöiden osaamista matalalla kynnyksellä ja toisin päin, Metsola avaa.

– Yhteistoimintaa pyritään kehittämään mahdollisimman jouhevaksi.

Metsola toteaa, että uusia tiloja tarkastellaan lisäksi yleisesti henkilöstöltä ja asiakkailta tulleen palautteen perusteella.

– Aluksi asiakkailla oli hieman hankaluuksia löytää oikeaan vastaanottopaikkaan, mutta tämäkin ongelma on helpottunut viikkojen mittaan.

– Myös henkilöstöltä tullut palaute on tärkeää Ratamokeskuksen kehittämisen kannalta. Toistaiseksi se on perusterveydenhuollossa koskenut lähinnä uuden ympäristön teknisiä ominaisuuksia kuten pukukaappien ja parkkipaikkojen määrää. Näihin huoliin pyrimme seuraavaksi etsimään yhdessä ratkaisuja. Yleisesti terveysasemalla ja hammashoitolassa uutta toimipistettä kohtaan on säilynyt positiivinen asenne.

Pitkä kaytävä, jonka toisella puoellla ikkunaseinä ja toisella puolella rivi ovia.

Terveysaseman ja hammashoitolan tilat sijaitsevat talon toisessa kerroksessa. Kuva: Iiris Mäntymaa.

Vanhan terveysaseman valot sammuvat

Samaan aikaan kun Kouvolan terveysasema aloitti toimintansa Ratamokeskuksessa, tyhjenivät suurimmilta osin vanhat tilat osoitteessa Marjoniementie 10. Torstaina 7.7.2022 talon viimeiset palvelut siirtyivät uuteen ympäristöön. Marjoniemen viimeisinä lähtijöinä olivat terveysaseman ravitsemusterapeutin vastaanotto sekä maahanmuuttajien, työttömien, omaishoitajien ja perhehoitajien terveydenhuollon palveluita. Palvelut siirtyivät Kymsoten Kalevankadun toimipisteeseen osoitteessa Kalevankatu 13.

– Vaikka terveysaseman rakennus tyhjenee, jatkaa Marjoniemen alueella edelleen Kymsoten palveluita. Esimerkiksi Kouvolan keskustan neuvola toimii normaaliin tapaan osoitteessa Marjoniementie 6 A, Tanja Metsola muistuttaa.

– Siitä huolimatta, että Ratamokeskus antaa uuden kodin monelle yksikölle, levittyvät Kouvolan sote-palvelut edelleen laajalti ympäri pohjoista Kymenlaaksoa. Juuri nyt olen kuitenkin iloinen, että kuntaan saatiin viimein moderni ja tämän päivän sosiaali- ja terveydenhuollon tarpeita vastaava talo.