Siirry pääsisältöön

Viimeiselle matkalle arvokkaasti – vainajapalvelut ovat logistiikan lisäksi omaisten tukena

Viimeiselle matkalle arvokkaasti – vainajapalvelut ovat logistiikan lisäksi omaisten tukena

Omaisensa menettäneen kohtaaminen on herkkä hetki myös ammattilaiselle. Sujuva asiointi menetyksen jälkeen voi lievittää surua – ja siihen myös vainajapalveluissa ja sairaalasielunhoidossa pyritään omaisten tukemisen lisäksi. Ratamokeskuksen vainajapalveluiden vahtimestari Seija Penttilä kertoo blogissa arjestaan työssä, jossa jokainen hetki on läsnäoloa.

Kun kaikki sanat 
tuntuvat tyhjiltä.
Voin vain tuoda
Sinulle hiljaisen läsnäoloni.
Ja antaa sinulle voimia 
surusi sylissä.
-Elizabeth P.

Vaikka kuinka vaikealta tuntuisi, on tärkeää kulkea surun murtaman rinnalla. Aina ei tarvitse sanoja tai tekoja, pelkkä läsnäolo riittää. Olla vain siinä lähellä tavoitettavissa, jos jotain tarvitsee. Nämä edellä mainitut asiat ovat niitä, jotka kuvaavat hyvin työtämme vainajapalveluissa ja sairaalasielunhoidossa. Kohtaaminen surun keskellä kamppailevien omaisten kanssa on jokapäiväistä, mutta jokainen kohtaaminen on ainutlaatuinen ja merkityksellinen.

Vahtimestari Seija Penttilä toimistotöissä.

Uuteen Ratamokeskukseen muuton ja uusien tilojen myötä vainajapalveluiden ja sairaalasielunhoidon työt lähentyvät toisiaan. Muuttoon asti vainajapalvelut ja sairaalasielunhoito sijaitsivat Kuusankosken Sairaalanmäellä eri rakennuksissa. Tiiviimmän yhteistyön tekeminen on ollut hankalaa etäisyyksien vuoksi. Ratamokeskuksessa tilamme ovat hyvin lähekkäin, mikä tuo uusia mahdollisuuksia kehittää yhteistyötämme.

Sairaalapapin työhuone sijaitsee Ratamokeskuksen pääovien läheisyydessä, ja saman kerroksen pohjoispuolella sijaitsee vainajapalveluiden tilat. Vainajapalveluiden yhteydessä on myös sairaalan kappeli sekä omaisten odotustila. Vainajapalveluiden tiloissa on myös 44-paikkainen vainajasäilytys. Pohjois-Kymen sairaalan vastaavat paikat jäävät Ratamoon muuton jälkeen varapaikoiksi. Lisäksi tiloissa on erikseen arkutustila, toimisto sekä pesutila, jossa voidaan tarvittaessa suorittaa eri uskontokuntaan kuuluvan vainajan pesu.

Ratamokeskuksen arkutustila.

Ratamokeskuksen vainajapalveluissa työskentelee tällä hetkellä yksi vakituinen työntekijä sekä kesän yli myös määräaikainen sijainen. Vainajapalveluiden työntekijöiden työtä on vainajien vastaanotto, säilyttäminen ja luovuttaminen sekä vainajien siirtokuljetusten tilaaminen Helsinkiin avausta varten ja näiden siirtojen sujumisesta huolehtiminen. Vainajien näytöt, omaisten kanssa työskentely sekä eri viranomaisten kanssa asioinnit kuuluvat jokapäiväisiin työtehtäviimme. Periaatteinamme on, ettei ketään kysyjää käännytetä seuraavalle, vaan hoidamme asian hänen puolestaan mahdollisuuksiemme mukaan. Näin helpotamme osaltamme omaisten raskasta taakka asioiden hoidossa.

Sairaalasieluhoidon tiloissa niin kutsutussa ”papin huoneessa” sairaalapastorit Kari Niemelä ja Tuula Ylikangas ottavat omaisia vastaan. Kuoleman kohdanneen omaisen on hyvä voida kohdata sielunhoitaja lempeässä ja rauhallisessa tilassa. Omainen saa keskustella papin kanssa tulevaan siunaukseen liittyvistä, mieltä askarruttavista asioista rauhassa ja kiireettä. Papin huoneen vieressä on Ratamokeskuksen hiljainen huone. Huonetta voivat käyttää myös omaiset hiljentymiseen tai levähtämiseen jo siinä vaiheessa, kun oma läheinen osastolla on hiipumassa viimeiselle matkalle. Hetki omaa aikaa osaston hälystä ja kiireestä luo taas voimia palata takaisin rakkaan vierelle.

Omaisten odotushuone.

Ratamon kappeli ja omaisten odotustila ovat rakennuksen pohjoispuolella, ja niillä on oma sisäänkäyntinsä. Kappelissa on istumapaikkoja 10 hengelle, ja mikäli tilaan tarvitaan pyörätuoli, on tilasta hetkellisesti vähennettävä 1-2 istumapaikkaa. Tilat ovat myös esteettömiä liikkua, ja parkkialueella on oma invapysäköintiruutu. Kappelissa voidaan jättää jäähyväiset omalle rakkaalle tai pitää pienimuotoisia siunaus- tai hartaustilaisuuksia arkisin kello 7-14 välisenä aikana. Kappelin varauksista siunaustilaisuuksiin huolehtivat hautaustoimistot. Vainajan näytöistä arkisin kello 7-14 voivat omaiset olla puhelimitse yhteydessä vainajapalveluiden työntekijään.

Ratamokeskuksen kappelihuoneen kiinteä sisustus on tunnustukseton. 

Tulevaisuuteen katsoessamme olemme tyytyväisiä vainajapalveluiden sekä sairaalasielunhoidon osalta siitä, että olemme nyt kaikki saman katon alla. Näin voimme palvella paremmin ja olla lähempänä omaista surunsa keskellä. Asianmukaisten uusien tilojen myötä paranee myös vainajan valmistaminen viimeiselle matkalle katsomatta sitä mistä kulttuurista tai uskontokunnasta hän on. Hartaina kätemme yhteen liitämme ja lausumme hiljaisen kiitoksemme.

On aika hiljaa kiittää
ja kättä puristaa. 
Nyt meidät yhteen liittää 
vain muistojemme maa. 
Jäi jälki sydämiimme, 
jälki unelmiin. 
Teille laulamme nyt:
näkemiin!
-Anna-Mari Kaskinen

Kirjoittaja

Seija Penttilä

Seija Penttilä

Vahtimestari

seija.penttila@kymsote.fi

Vastaa