Siirry pääsisältöön

Miepä ja yleissairaalapsykiatria sekä ennaltaehkäisevät että auttavat, jotta Kymenlaaksolaisilla olisi parempi olla

Miepä ja yleissairaalapsykiatria sekä ennaltaehkäisevät että auttavat, jotta Kymenlaaksolaisilla olisi parempi olla

Tällä kertaa blogikapulan nappaavat yleissairaalapsykiatrian palveluesimies Milja Marttila sekä mielenterveys- ja päihdepalveluiden palveluesimies Mari Suvanto. Yhdessä he kertovat Kouvolan mielenterveys- ja päihdepalveluista, joista osa palvelee nyt myös uudessa Ratamokeskuksessa.

Mielenterveys- ja päihdepalvelut eli tutummin miepä tukee kymenlaaksolaisia psyykkisissä ongelmatilanteissa sekä pyrkii ennaltaehkäisemään ja hoitamaan haitallista päihteidenkäyttöä. Terveysaseman miepä-hoitajan vastaanottotoiminta käynnistyi Ratamossa maanantaina 16.5. Osa miepä-hoitajien vastaanottotoiminnasta jatkaa vielä Marjoniemessä, kunnes se muuttaa kesän aikana Tapiola-taloon. Loput jatkavat toimintaansa omissa yksiköissään Katajaharjun ja Keltakankaan terveysasemilla. Ratamossa on käynnistynyt myös yleissairaalapsykiatrian poliklinikkatoiminta.

Mielenterveys- ja päihdepalvelujen vastaanotot sijaitsevat Ratamon toisessa kerroksessa H-käytävällä. Kuvassa miepä-hoitajan vastaanottohuoneen ovella palveluesimies Mari Suvanto. Kuva: Milja Marttila.

Mielenterveys- ja päihdesairaanhoitajan eli miepä-hoitajan vastaanotolle hakeudutaan joko asiakasohjauksen, terveysaseman sairaanhoitajan tai lääkärin ohjaamana. Lisäksi Kymsoten nettisivuilta löytyy linkki sähköiseen asiointipalveluun. Miepä-hoitaja toteuttaa lyhytkestoista hoitosuhdetyöskentelyä (noin 1-10 käyntikertaa) ja hoitavana lääkärinä toimii terveysaseman lääkärit. Tarvittaessa potilas ohjataan jatkohoitoon. Ratamossa työskentelevä miepä-hoitaja toimii osittain myös hoitokeskuksessa ECT:n eli sähköhoidon hoitajana.

Yleissairaalapsykiatrian poliklinikka antaa virka-aikana erikoissairaanhoidon konsultaatio-, tutkimus- ja hoitopalveluita Ratamon vuodeosastojen ja muiden erikoisalojen poliklinikoiden yli 18-vuotiaille potilaille, toimien yhteistyössä muiden yksiköiden kanssa. Poliklinikalle ohjaudutaan lääkärin lähetteellä. Yleissairaalapsykiatrian poliklinikan työryhmä koostuu kahdesta psykiatrisesta sairaanhoitajasta sekä psykiatrian erikoislääkäristä, joka on paikalla poliklinikalla joka toinen viikko yhden päivän ajan.

Yleissairaalapsykiatrian erityistä osaamisaluetta on muun muassa somaattiseen sairastumiseen tai vammautumiseen liittyvä kriisihoito ja vakavan sairauden yhteydessä tarvittava psyykkinen tuki sekä psykiatristen perussairauksien ja mielenterveys- tai päihdeongelmien yhteydessä toteutettava akuutti psyykkisen tilan ja hoidon tarpeen arviointi. Ajanvarauksellisesti toteutuvan vastaanottotoiminnan lisäksi poliklinikan psykiatriset sairaanhoitajat jalkautuvatkin Ratamossa päivystykseen ja osastoille vastaamaan akuutteihin konsultaatiotarpeisiin.

Yleissairaalapsykiatrian poliklinikan sairaanhoitajat Berit Eriksson (vas.) ja Susanna Leppäkoski (oik.) vielä hetken entisissä työtiloissaan Sairaalanmäellä. Kuva: Milja Marttila.

Kirjoittajat

Milja Marttila

Milja Marttila

Palveluesimies, yleissairaalapsykiatria

milja.marttila@kymsote.fi

Mari Suvanto

Palveluesimies, terveysasemien mielenterveys- ja päihdepalvelut

mari.suvanto@kymsote.fi

Vastaa

2 kommenttia artikkeliin Miepä ja yleissairaalapsykiatria sekä ennaltaehkäisevät että auttavat, jotta Kymenlaaksolaisilla olisi parempi olla

  1. Airi Sipilä sanoo:

    olisi hyvä jos pohjapiirrokset kerros/osastokohtaisesti näkyisi eli löytyisi helposti.

    1. Iiris Mäntymaa sanoo:

      Hei! Ratamokeskuksen pohjapiirroksen löydät talon pääaulan ja hissien edestä. Terveisin Iiris/Kymsoten viestintä