Siirry pääsisältöön

Palliatiivisen hoidon tavoitteena on taata hyvä elämä myös parantumattomasti sairaalle

Palliatiivisen hoidon tavoitteena on taata hyvä elämä myös parantumattomasti sairaalle

Pohjoisen Kymenlaakson palliatiivisen hoidon palvelut muuttavat toukokuun aikana Marjoniemestä Ratamokeskukseen. Blogissa sairaanhoitaja Heidi Kylliäinen kertoo palliatiivista osastohoitoa tarjoavasta Villa Apilasta sekä Kouvolan palliatiivisesta poliklinikasta, esitellen kuvin uusia tiloja.

Parantumattomasti etenevää sairautta sairastavat ovat palliatiivisessa eli oireenmukaisessa hoidossa, joka voi kestää useita vuosia. Hoidon tavoitteena on vaalia elämänlaatua sekä ehkäistä ja vähentää kärsimystä aktiivisesti ja kokonaisvaltaisesti.

Palliatiivinen poliklinikka tukee palliatiivisia asiakkaita heidän kotona pärjäämisessään. Poliklinikalla otetaan vastaan Ratamokeskukseen vastaanotolle tulevia asiakkaita. Kotikäyntejä tehdään myös asiakkaiden luokse yhdessä sairaanhoitajan ja lääkärin kanssa. Yhteistyö on laaja-alaista eri tahojen, kuten kotisairaalan ja palliatiivisen osaston, kesken.

Kuva palliatiivisen poliklinikan vastaanottohuoneesta.

Tältä näyttää palliatiivisen poliklinikan vastaanottohuone.

Villa Apilassa hoidetaan parantumattomasti sairaita potilaita, joilla on akuutin hoidon tarve. Osasto toimii kotona olevien palliatiivisten potilaiden tukiosastona, ja tarvittaessa potilaat siirtyvät suoraan kotoa Villa Apilaan osastohoitoon ilman ylimääräisiä käyntejä päivystyksessä. Osastohoidon aikana tarkoituksena on pyrkiä vakauttamaan potilaan tila ja mahdollistamaan vielä kotona oleminen.

Muutamat häätkin on osastolla vuosien saatossa vietetty.

Saattohoito on osa oireenmukaista hoitoa, joka ajoittuu kuolemanhetken läheisyyteen tai viimeisiin viikkoihin ja päiviin. Villa Apilassa hoidetaan myös saattohoitopotilaita, joiden läheisten on myös mahdollista olla osastolla potilaan luona ympärivuorokautisesti. Hoitohenkilökunta huomioi ja tukee myös läheisiä koko hoidon ajan. Potilailla saattaa olla toiveita, joita pyritään mahdollisuuksien mukaan täyttämään yhdessä läheisten kanssa. Muutamat häätkin on osastolla vuosien saatossa vietetty.

Villa Apilan sisäänkäynti.

Villa Apila sijaitsee Ratamokeskuksen 3. kerroksessa.

Ratamokeskukseen muutto vaikuttaa osaston toimintaan niin, että Villa Apilalle tärkeät moniammatilliset yhteistyötahot ovat saatavilla konkreettisesti lähempänä. Tähän asti Villa Apila on toiminut Marjoniemessä hieman erillään muista osastoista ja päivystyksestä.

Villa Apilan potilashuone on sävyltään sininen. Myös omaisten on mahdollista yöpyä läheisen luona.

Kirjoittaja

Heidi Kylliäinen

Heidi Kylliäinen

Sairaanhoitaja

heidi.kylliainen@kymsote.fi

Vastaa