Siirry pääsisältöön

Lääkehuolto on logistiikkaa ja asiantuntijuutta

Lääkehuolto on logistiikkaa ja asiantuntijuutta

Oletko ennen kuullut älylääkekaapista? Osastofarmaseutti Karoliina Auno-Puranen kirjoittaa uudesta lääkehuollon teknologiasta ja tiiminsä kuulumisista Ratamoon muuton lähestyessä.

Pian avautuvan Ratamokeskuksen lääkehuollosta vastaa kolme lääketyöntekijää ja neljä osastofarmaseuttia. Palvelu on osa HUS Apteekin Kymenlaakson toimipisteen toimintaa. Lääketoimitus ja -valmistus tapahtuvat Kotkan päässä. Kokonaisen sairaalan muuttoon on valmistauduttu kuukausien ajan ajamalla alas nykyisten osastojen lääkevarastoja ja suunnittelemalla uuden työympäristön toimintatapoja.

Ratamossa lääkehuoneisiin on asennettu älylääkekaapit, jotka vähentävät sekä lääkkeenjakovirheitä että lääkehävikkiä. Kaappien teknologian avulla on helppoa seurata lääkkeiden kulutusta ja vanhenemispäivämääriä ja näin arvioida tarvittavan varaston kokoa. Kaappien sisällöstä vastaa lääkehuolto.

Lääketyöntekijä Satu Aunela valmistelemassa älylääkekaapin täyttöä. Kuva: Hanna Alanen.

Ennen kuin älylääkekaappi saadaan käyttöön, täytyy sen sisältö suunnitella ja jokaiselle lääkevalmisteelle määrittää varastopaikka kaapin sisältä. Tarkempaa seurantaa tarvitsevat valmisteet, kuten vahvat kipulääkkeet, ovat älylääkekaapissa omissa kannellisissa lokeroissaan. Tavallisemmat lääkkeet sijoitellaan suurempina kokonaisuuksina kaappeihin. Ratamon älylääkekaapit on täytetty lääketyöntekijän ja farmaseutin muodostamissa työpareissa.

Osastofarmaseutti Hanna Alanen määrittää tietokoneella lääkkeiden varastopaikat älylääkekaappiin. Kuva: Hanna Alanen.

Ratamon lääkehuoneissa on myös nykyaikaiset suojakaapit, joissa esimerkiksi laimennusta vaativien antibiootti-infuusioiden käyttökuntoonsaattaminen voidaan tehdä sekä potilas- että työntekijäturvallisesti. Osastofarmaseutit esittelevät lääkehuoneen laitteiden toimintaa Ratamoon siirtyvälle hoitohenkilökunnalle simulaatiopäivien yhteydessä.

Sairaalan arjessa lääketyöntekijät huolehtivat lääketilauksista, toimittavat apteekilta saapuvat lääkkeet lääkehuoneisiin ja seuraavat älylääkekaappien varastoja. Ratamon tavaran vastaanottotilassa on lääketyöntekijöiden työpisteet, mutta työpäivän aikana askeleita kertyy tuhansia.

Älylääkekaapin varastoa täydennetään tarvittaessa arkipäivisin. Kuvat: Hanna Alanen.

Osastofarmaseutit puolestaan tulevat Ratamossa työskentelemään suoraan osastojen tiloissa. Jokapäiväiseen työhön kuuluu potilaiden lääkelistojen ajantasaistaminen potilaita tai tarvittaessa omaisia haastatellen, erilaisten lääkitysarvioiden tekeminen, lääkärinkierrolle osallistuminen ja eteen tulevien lääkitysongelmien ratkominen yhdessä muiden ammattilaisen kanssa. Lisäksi osastofarmaseutit antavat potilaille lääkeohjausta, perehdyttävät uusia työntekijöitä ja opiskelijoita sekä pitävät osaston henkilökunnalle toiveiden mukaisia koulutuksia lääkehoitoihin liittyen.

Osastofarmaseutti Karoliina Auno-Puranen ja lääkäri Natalia Kurdina pohtimassa ratkaisua potilaan lääkitysongelmaan. Kuva: Hanna Alanen.

Kirjoittaja

Karoliina Auno-Puranen

Karoliina Auno-Puranen

Osastofarmaseutti, HUS Apteekki Kymenlaakso

karoliina.auno-puranen@hus.fi

Vastaa