Siirry pääsisältöön

Ratamokeskuksen toiminta alkaa vaiheittain huhti-toukokuun taitteessa

Tiedotteet
Pitkä kaytävä, jonka toisella puoellla ikkunaseinä ja toisella puolella rivi ovia.

Ratamokeskuksen ensimmäiset palvelut avautuvat asiakkaille huhtikuun viimeisellä viikolla. Palvelut avataan vaiheittain, ja muutokset aikatauluihin ovat edelleen mahdollisia.

Ensimmäiseksi Ratamokeskuksessa aloittavat toimintansa terveysasema ja hammashoitola, seuraavaksi ovat vuorossa erikoissairaanhoidon poliklinikat ja hoitokeskukset. Toukokuun alussa aloittaa päivystystoiminta ja osastohoito. Näiden lisäksi uuteen Ratamokeskukseen muuttaa laajasti myös muita sosiaali- ja terveyspalveluita.

Kouvolan Kotiharjussa, osoitteessa Ruskeasuonkatu 3, sijaitsevan Ratamokeskuksen käyttöönotto on täydessä vauhdissa. Ratamokeskus on uuden ajan sairaala ja sote-keskus, johon keskitetään laajasti kouvolalaisten terveys- ja sosiaalipalveluita perusterveydenhuollosta erikoissairaanhoitoon.

Ratamokeskuksen rakennustyöt loppuivat tammikuun lopussa ja heti rakennuksen luovuttamisen jälkeen alkoi Ratamokeskuksen käyttöönoton valmistelu ja varustelu. Helmi-maaliskuun aikana on asennettu kiinteitä sairaalalaitteita ja tiloissa jatkuu varustelu, johon kuuluvat mm. irtokalusteet, laitteet sekä kulunvalvonta- ja hoitajakutsujärjestelmät. Ratamokeskuksessa kuten muuallakin laadukkaan palvelun perustana on ammattitaitoinen henkilöstö. Merkittävä osa käyttöönottoa on henkilöstön perehdytys: parhaillaan noin 700 työntekijää koulutetaan toimimaan uusissa tiloissa.

Varsinainen muutto tapahtuu vaiheittain huhti-toukokuun taitteessa.

– Ratamokeskuksen muutto on valtava ponnistus, jossa tarvitaan satojen ihmisten työpanosta. Kaiken pitää olla valmiina, kun toiminta alkaa uusissa tiloissa. Toisaalta samaan aikaan pitää turvata asiakkaiden palvelu katkeamattomana, vaikka toimipisteet muuttavatkin, johtajaylilääkäri Marja-Liisa Mäntymaa

– Palkintona onneksi odottavat uudet, nykyaikaiset ja viihtyisät tilat niin asiakkaille kuin henkilöstöllekin. Ratamokeskusta on odotettu kovasti.

Ratamokeskuksen keskeiset palvelut avautuvat asiakkaille seuraavasti, mutta muutokset ovat vielä mahdollisia:

25.4.2022 Terveysasema ja hammashoitola aloittavat toimintansa

Marjoniemestä siirtyvät terveysasematoiminnan ja hammashoitolan lisäksi Ratamokeskukseen samaan aikaan myös HUS Diagnostiikkakeskuksen laboratoriopalvelut sekä geriatrisen ja palliatiivisen poliklinikan vastaanotot. Katajaharjusta muuttaa mielenterveys- ja päihdepalveluiden vastaanottotoiminta ja Pohjois-Kymen sairaalasta terveyssosiaalityö.

27.4.2022 Erikoissairaanhoidon poliklinikat ja hoitokeskukset

Pohjois-Kymen sairaalasta muuttavista palveluista aloittavat ensin mm. erikoissairaanhoidon poliklinikat ja hoitokeskukset

Myös yleissairaalapsykiatrian poliklinikka muuttaa Ratamokeskukseen. Kymenlaakson psykiatrinen sairaala ei muuta, vaan jatkaa toimintaansa Sairaalanmäellä, Kuusankoskella.

Samaan aikaan Ratamokeskuksessa aloittavat myös välinehuolto, ravintohuolto, kahvila-ravintola ja avokuntoutus, joka siirtyy Marjoniemen terveysasemalta.

3.5. 2022 Päivystys ja sosiaali- ja kriisipäivystys

Päivystyksen kanssa samaan aikaan toimintansa aloittavat HUS Diagnostiikkakeskuksen kuvantamisen palvelut ja laboratoriopalvelut, kipsipoliklinikka, sairaalakuntoutus, osastokuntoutus, kotisairaala ja sairaalasielunhoito.

Päivystys aloittaa Ratamokeskuksessa 3.5.2022 kello 8.00. Siihen asti päivystyshoidon tarpeessa olevat potilaat hoidetaan entiseen malliin Sairaalanmäellä Pohjois-Kymen sairaalassa.

3.-5.5.2022 Pohjois-Kymen sairaalan osastot muuttavat usean päivän aikana

Muita toukokuun alussa toimintansa aloittavia palveluja ovat mm. saattohoito-osasto, asiakasohjaus ja vainajapalvelut.

Ratamokeskuksen toiminta on kaikkien toimintojen osalta aloitettu viimeistään toukokuun puoliväliin mennessä.

Palveluiden muuttoihin liittyviä tarkempia ohjeita asiakkaille annetaan avautumisen lähestyessä. Ratamokeskuksen avaamiseen liittyvistä muutoksista tiedotetaan asiakkaille eri kanavissa erityisesti huhtikuun aikana. Asiakkaille kerrotaan palvelun uudesta sijainnista ja muista muutoksista mm. ajanvarauksen yhteydessä.

– Näin suuressa muutossa muutokset ovat aina mahdollisia. Tällä hetkellä on voimassa hoitajajärjestöjen lakonuhka. Mahdollinen lakko vaikuttaisi Ratamokeskuksen toiminnan aloittamisen aikatauluihin, Mäntymaa toteaa.

– Kun Kymenlaakson keskussairaalan uusi laajennusosa aloitti toimintansa kesällä 2020, silloin yllättävän haasteen toi koronaepidemia, joka oli uutena asiana huomioitava kaikessa toiminnassa. Myös erilaisten järjestelmien toimivuus on hyvin keskeistä sairaalaympäristössä. Haasteista huolimatta toiminta saatiin Kymenlaakson keskussairaalassa aloitettua suunnitelmien mukaan. Nyt suunnataan valoisin mielin kohti kevättä ja Ratamokeskuksen ovien avautumista kouvolalaisille.