Siirry pääsisältöön

Ratamokeskus kuvina – kurkista sisään pohjoisen Kymenlaakson uuteen sairaalaan

Uutiset

Kouvolassa sijaitseva Ratamokeskus on viimeistelyjä ja muuttoa vaille valmis. Katso kuvat ja tutustu keväällä 2022 käyttöön otettavaan tulevaisuuden sote-keskukseen!


Ratamokeskukseen saapuu helposti autolla, bussilla ja kävellen. Taloon astutaan pääsisäänkäynnistä tai akuuteissa tilanteissa vieressä olevista päivystyksen ovista. Ambulanssipotilaat kuljetetaan kiireelliseen hoitoon omasta ovestaan.

Sisäänkäyntiaulan korkea katto suurine ikkunoineen tervehtii saapuvia raikkaalla valollaan.

Neljään kerrokseen mahtuu kattavasti terveydenhuollon palveluita, ja suunnistaminen tiloissa on helppoa. Apua navigointiin saa asiakaspalvelutiskin lisäksi aulan pohjapiirroksesta.

Ratamossa on vain yhden ja kahden hengen potilashuoneita: tilat on suunniteltu potilaiden yksityisyydentarve huomioiden. Ikkunoiden alareuna on matala, joten ulos näkee myös vuoteesta käsin.

Jokaisessa potilashuoneessa on omat saniteettitilansa. Asioimista tiloissa helpottavat esimerkiksi lavuaarissa olevat kahvat.

Laadukkaat kuntoutustilat tukevat toipumista. Salissa voi jumppaamisen lisäksi käyttää kuntolaitteita tai vaikkapa nostaa punttia. Värikkään pukuhuoneen kaappeihin ei avaimia tarvitse, sillä lukkoihin näppäillään oma koodi.

Toisesta kerroksesta löytyvät muun muassa vastaanottopalvelut ja suun terveydenhuolto. Vastaanottoon ilmoittaudutaan ensin aulan itsepalvelupisteellä. Näyttö antaa Ratamoon saapuvalle henkilölle tarkan huonenumeron, joten perille on nopea löytää. Uusi hammaslääkärin tuoli odottaa jo käyttöä.

Ratamokeskus on esteetön rakennus. Näkövammaisia auttavat esimerkiksi pistekirjoitetut opasteet ja puhuva hissi.

Päivystyksen tarkkailutiloissa jokaisella potilaalla on oma huone.

Potilasturvallisuudesta huolehditaan muun muassa tarkalla sähkönjakelulla. Pistokkeet ovat värikoodattuja käytön helpottamiseksi. Kuvassa tiloja esittelee Kymsote-Kiinteistöjen projektijohtaja Kai Heiskanen.

Lähialueen luontoa ammennetaan kokous- ja neuvottelutiloissa, jotka on nimetty Kouvolan uimarantojen mukaan. Pohjakerroksessa sijaitsevat kokoushuoneet Uitelmus ja Kerunki.

Ratamon kahvio sijaitsee rakennuksen pohjakerroksessa. Se palvelee sekä asiakkaita että henkilöstöä.

Henkilöstö saapuu töihin pohjakerroksen pukuhuoneen kautta. Tilat on varustettu myös kuivauskaapeilla, joilla märät ulkovaatteet saa nopeasti kuiviksi. Säilytystilaa on runsaasti.

Taukotilat antavat mahdollisuuden hengähtää työpäivän aikana. Joka kerroksella on oma taukotilansa.

Erillisiä työpisteitä on sijoitettu eri puolille Ratamokeskusta.

Rakennuksessa on tilaa myös pysähtymiselle. Hiljaisessa huoneessa on tarkoin suunniteltu ääntä eristävä akustiikka, kappeli on tunnustukseton.

Ratamon värit on poimittu lähialueen luonnosta: ruohonvihreää, merensinistä ja männynrunkoa.

Projektijohtaja Kai Heiskanen tyytyväinen kaksivuotisen rakennusrupeaman lopputulokseen. Seuraavana vuorossa on vaiheittainen muutto ja keväällä koittava käyttöönotto.


Ratamokeskus avataan asiakkaiden käyttöön arviolta huhti-toukokuussa. Seuraa tiedotustamme verkossa ja projektin kuulumisia Instagramissa @kymensairaalat.