Siirry pääsisältöön

Ratamokeskuksen rakennusvaihe on valmis – rakennus vastaanotettiin 31.1.2022

Tiedotteet
Ratamokeskuksen rakennusvaihe on valmis – rakennus vastaanotettiin 31.1.2022

Kouvolassa sijaitsevan Ratamokeskuksen rakentaminen on saatu vaiheeseen, jossa Lujatalo Oy luovutti rakennuksen Kymsote-Kiinteistöt Oy:lle. Luovuttamisen jälkeen alkaa käyttöönottovaihe, jolloin rakennusta varustellaan ja henkilöstöä koulutetaan.

Ratamokeskus on tulevaisuuden sote-keskus, johon keskitetään laajasti kouvolalaisten terveys- ja sosiaalipalveluita perusterveydenhuollosta erikoissairaanhoitoon. Ratamokeskus avautuu asiakkaille arviolta huhti-toukokuun vaihteessa.

Kymsote-Kiinteistöt Oy on tänään 31.1.2022 vastaanottanut Ratamokeskuksen Lujatalo Oy:ltä. Heti luovuttamisen jälkeen alkaa Ratamokeskuksen käyttöönoton valmistelu ja varustelu, johon kuuluu muun muassa osa kiinteistä sairaalalaitteista, irtokalusteet ja laitteet sekä kulunvalvonta- ja hoitajakutsujärjestelmät. Samoin henkilöstö koulutetaan toimimaan uusissa tiloissa. Asiakkaille Ratamokeskuksen ovet ja palvelut avautuvat vaiheittain arviolta huhti-toukokuun vaihteessa.

Rakennus vastaanotettiin virhe- ja puutelistoilla.

– Rakennusalalla pyritään aina 0-virheluovutukseen. Tälläkään kertaa se ei toteutunut eli hanke otettiin vastaan virhe-ja puutelistoilla. Virheet ja puutteet olivat kuitenkin niin pieniä, että vastaanotto voitiin suorittaa. Luonteeltaan ne ovat esimerkiksi kolhuja, vaillinaisia kittauksia, oven kahnauksia jne. Urakoitsija jatkaa virhe-ja puutelistojen korjauksia vastaanoton jälkeen, kertoo projektijohtaja Kai Heiskanen Kymsote-Kiinteistöt Oy:stä.

Rakennuksen takuuajan laskeminen alkaa luovutuspäivästä. Takuuaika on kaksi vuotta.

– Ratamokeskuksen tämän hetken kokonaiskustannus on arviolta hieman yli 74 miljoonaa euroa. Tosin jos käyttöönoton aikana ilmenee suunnitteluvirheitä tai muita ongelmia, näistä tulee toki lisäkustannuksia, toteaa toimitusjohtaja Jyrki Gerlander Kymsote-Kiinteistöt Oy:stä.

Kouvolan Kotiharjussa sijaitsevan Ratamokeskuksen rakennustyöt ovat kestäneet noin kaksi vuotta. Rakennustyömaalla on työskennellyt 100-150 henkilöä. Rakennustyöt ovat edenneet sujuvasti ja rakennus on valmistunut lähes alkuperäisessä aikataulussa.

– Huomioitaessa hankkeen laajuus ja vaativuus rakentaminen on sujunut pääosin suunnitelman mukaan. Tavoiteaikataulusta jäätiin kuukausi. Korona-aika ei aikataulua helpottanut. Työmaalla todettiin muutama koronatapaus ja osalla tavarantoimittajista oli toimitusvaikeuksia koronasta johtuen. Koronahaasteista on kuitenkin selvitty pienillä kolhuilla, kun työmaalla on työskennellyt 150 työntekijää samassa sisätilassa, Kai Heiskanen selvittää.

– Käyttöönottovaihe on kuitenkin vielä edessä ja näin isossa hankkeessa tulee todennäköisesti eteen ennalta arvaamattomia asioita. Helpotuksen huokausten aika on varmaan kesällä, kun potilaita on hoidettu uudessa sairaalassa ja kaikki toimii suunnitelmien mukaisesti.

Ratamokeskus palvelee kaikkia kouvolalaisia ja sinne on tulossa muun muassa akuutti- ja yleislääketieteen päivystys, sosiaali- ja kriisipäivystys, erikoissairaanhoidon ja perusterveydenhuollon vastaanottoja, hoitokeskustoimintoja, suun terveydenhuollon vastaanotto, mielenterveys- ja päihdepalveluja, aikuisten sosiaalipalveluja, perusterveydenhuollon vuodeosastoja ja näitä tukevia kuntoutuksen palveluja sekä kuvantaminen ja laboratoriotoiminta. Ratamokeskus on pinta-alaltaan 20 000 neliötä ja se palvelee asiakkaita neljässä kerroksessa.

– Kun palveluja muuttaa Ratamokeskukseen, samalla erityisesti Pohjois-Kymen sairaalasta jää tyhjiä tiloja. Mikäli jollain on tarvetta tai käyttöideaa Sairaalanmäellä sijaiseville tiloille, minuun saa mielellään olla yhteydessä matalalla kynnyksellä, Jyrki Gerlander vinkkaa.