Siirry pääsisältöön

Kymsotella toimitiloja kahviloista suuriin sairaalakiinteistöihin

Kymsotella toimitiloja kahviloista suuriin sairaalakiinteistöihin

Kymsote-Kiinteistöt Oy:n toimitusjohtaja Jyrki Gerlander kertoo alkutaipaleestaan uudessa yhtiössä, joka vastaa Kymsoten toimitiloista. Suurimpina kiinteistöinä ovat sairaalat niin Kotkassa kuin Kouvolassakin.

Tätä kirjoittaessani olen ollut melko tasan yksitoista kuukautta töissä sote-alalla, samoin kokemukseni julkisella sektorilla on melko tasan yksitoista kuukautta. Marraskuun puolen välin tienoilla 2020 aloitin työni toimitusjohtajana Kymsote-Kiinteistöt Oy:ssä, joka vastaa Kymsoten toimitiloista ja tuottaa moninaisia palveluita Kymsoten eri yksiköille.

Toimitilojen hallinnointi pitää sisällään toimitilojen omistamista, rakennuttamista ja sitten markkinoilta sopivien toimitilojen vuokraamista Kymsoten käyttöön. Toisaalta vastaamme myös monessa Kymsoten toimipaikassa tärkeästä perusedellytyksestä eli puhtauspalveluista. Itse miellän, että puhtauspalvelut ovat aliarvostettu ala, jonka olemassaoloa ei huomata ennen kuin se puuttuu tai palvelu ontuu. Itse arvostan laitos- ja sairaalahuoltajia ja heidän työpanostaan paljon ja toivon, että työntekijät saavat ansaitsemansa arvostuksen myös kaikilta käyttäjiltä. Itse miellän, että kaikki meidän palvelumme, on kyse sitten esimerkiksi kiinteistöhuollosta, lääkintälaitetekniikasta tai puhtauspalveluista, luovat pohjan sille, että voimme tarjota mahdollisimman hyvät sote-palvelut kaikille kymenlaaksolaisille. Samaan kategoriaan menevät tietenkin myös toimitilat, joissa konsernina toimimme.

Kiinteistökierroksella tuntuu, että meillä on toimipisteitä ehkä joka neljännessä talossa kaupungin keskustassa. Meillä on jopa autopesula ja kahviloita.

Minkälaisia ajatuksia ja mietteitä minulle on sitten kertynyt vajaan vuoden jälkeen alalta? Aikaisemmin en ollut ajatellut, miten laajalla sektorilla Kymsote toimii. Välillä ”opastetulla” kiinteistökierroksella tuntuu, että meillä on toimipisteitä ehkä joka neljännessä talossa kaupungin keskustassa. Meillä on jopa autopesula ja kahviloita, joita ei ihan äkkiseltään osaa ajatella kuuluvaksi sote-alalle. Kyse on kuitenkin kuntouttavasta toiminnasta ja paikat sopivat kyllä tähän kokonaisuuteen. Ehkä tästä kiinteistöjen isosta kirjosta johtuen sekä siitä, että yhtiö aloitti varsinaisen toimintansa vasta tämän vuoden alusta, alkuvuodesta tuli osittain aika kaaos. Meidän ihmisemme joutuivat venymään erittäin paljon, kun yhtiön ensi askelia otettiin. Myös korona loi omat haasteensa. Kaikesta kuitenkin selvittiin ja tästä kaikille meidän työntekijöillemme iso kiitos!

Olin asettanut itselleni noin vuosi sitten tavoitteeksi, että kaikki isot linjaukset toimitilojen osalta olisi tehty jo keväällä 2021. Kevään aikana minun oli pakko myöntää, että tässä tavoitteessa en tule onnistumaan; liikkuvia osia oli yksinkertaisesti aivan liikaa ja suunnilleen jokainen liikkuva palanen vaikutti toiseen. Osittain kokonaisuuteen vaikutti myös suunnitteilla oleva sote-uudistus. Siihen oli toisaalta kovia odotuksia, mutta toisaalta minusta tuntui, että moni alalla oli jo väsynyt asiaan vuosien väännön ja pettymyksien jälkeen.

Ratamokeskus, sairaalarakennus ulkoa

 

Hienoa oli, että Ratamokeskus oli jo niin pitkällä Kouvolan keskustassa ja rakennus valmistuu vuoden 2022 alkupuolella. Asiakkaita Ratamokeskuksessa otetaan vastaan näillä näkymin vaiheittain keväällä 2022, mikäli kaikki menee suunnitelmien mukaan.

Myös Kotkassa tapahtuu. Loppukesästä saimme tehtyä linjauksen, että Kymenlaakson keskussairaalan torniosa säilyy. Torniosaan tullaan sijoittamaan toimintoja, jotka hyötyvät eniten fyysisestä yhteydestä keskussairaalaan. Kotkan sotekeskuksen osalta yhtenä vaihtoehtona valmistelemme myös keskussairaalan eteläpuoleisen alueen käyttöä uudisrakennukselle. Emme vielä edes tiedä, onko tämä vaihtoehto mahdollinen ennen kuin vireillä oleva kaavamuutos on lainvoimainen ensi vuoden tammikuussa. Muiden kymenlaaksolaisten sotekeskusten valmistelua jatketaan ja toivomme niiden osalta polun selkiytyvän lähitulevaisuudessa. Oman mausteensa näihin sotekeskusten ratkaisuihin tuovat laajan palvelun perhekeskukset, jotka Kymsote on linjannut sijaitsevaksi Kotkassa sekä Kouvolassa. Näidenkin osalta mietintä ja vaihtoehtojen kartoitus ovat parhaillaan meneillä.

KOKS G-osa ulkokuva

Sitten palaan pari kuukautta ajassa taaksepäin jo aikaisemmin mainitsemaani sote-uudistukseen. Mitkä sen vaikutukset ovat tänne Kymenlaaksoon? Kymenlaaksolaisten näkökulmasta asia on jo hyvin pitkälti hoidettu, meillä on Kymsote ja Kympe, jotka tuottavat samat palvelut kuin tuleva hyvinvointialue. Juridisesti syntyy uusi toimija, joka alkaa vastata samoista toiminnoista kuin Kymsote ja Kympe noin pääpiirteittäin. Meillä on siis oltu aikaa edellä ja päättäjät ovat tehneet viisaita päätöksiä etukäteen. Tässä vaiheessa pääsemme monta muuta aluetta helpommalla, mutta silti muutokseen liittyy paljon työtä. Minun työhöni asia on vaikuttanut sen verran, että alamme täällä miettiä tulevan hyvinvointialueen näkökulmasta asioita jo nyt. Kirjoituksen alkuvaiheessa avasin alkuvaiheen tuntojani siitä, että en ollut aikaisemmin ajatellut miten laaja tehtäväkenttä ja miten erilaisia palveluita sote-alalla voi olla. Ja nyt hyvinvointialueella nuo tehtävät vielä laajenevat eli haasteita on myös tulevaisuudessa edessä!

Hyvää syksyn jatkoa!

Kirjoittaja

Jyrki Gerlander

Jyrki Gerlander

Toimitusjohtaja

020 633 4733

jyrki.gerlander@kymenhva.fi

Kymenlaakson hyvinvointialueen tuki- ja kiinteistöpalvelut Oy eli Kymen Tuki

Vastaa