Siirry pääsisältöön

Kymenlaakson keskussairaalan uudistaminen etenee, F-talon kehitysvaiheesta sopimus YIT Suomi Oy:n kanssa

Uutiset
Havainnekuva isosta rakennuksesta, jossa monta kerrosta.

Kymenlaakson keskussairaalan mittava laajennus- ja peruskorjaushanke etenee. Seuraava suuri rakennushanke on ns. F-talo, jonne on tulossa mm. suurin osa osastopaikoista.

Carea-Sairaalat Oy ja YIT Suomi Oy ovat sopineet yhteistoiminnallisesta projektinjohtourakasta, johon kuuluu kehitys- ja toteutusvaihde. Osapuolet ovat tänään allekirjoittaneet F-talon b-osaa koskevan kehitysvaiheen sopimuksen.

Kymenlaakson keskussairaalan uudistuminen etenee suunnitellusti. Kesällä avattu uusi laajennusosa, joka kulki rakennusvaiheessa nimellä G-talo, palvelee jo potilaita 24/7. Ns. kuumassa sairaalaosassa sijaitsevat mm. päivystys, leikkaussalit, teho- ja valvontahoito, äitiyspoliklinikka ja synnytykset sekä välinehuolto. Samaan aikaan keskussairaalan eteläpäätyyn on noussut uusi sädehoitoyksikkö. Lisäksi alueella rakennetaan ja peruskorjataan jatkuvasti, tällä hetkellä on käynnissä päärakennuksen takana sijaitsevan F-talon a-osan peruskorjaus ja logistiikkatunnelin rakentaminen.

F-talon b-osan rakentaminen on seuraava mittava uudisrakennushanke. Carea-Sairaalat Oy ja YIT Suomi Oy ovat tehneet F-talon b-osaa koskevan kehitysvaiheen sopimuksen.

– Kehitysvaiheen aikana on tarkoitus tehdä tiivistä yhteistyötä, jossa käydään läpi suunnitelmia ja saadaan tehostettua toteutustapoja. Kehitysvaiheesta voidaan siirtyä sujuvasti toteutusvaiheeseen. Vastaava malli on ollut käytössä Ratamokeskuksen kohdalla, kertoo projektijohtaja Kai Heiskanen.

Suunnitelmissa on aloittaa vanhan F-osan purkutyöt tammikuussa. Paikalta puretaan muun muassa vanha korkea savupiippu.

F-talo sijaitsee nykyisen sairaalarakennuksen takana eli länsipuolella. Uudisrakennusta päästään rakentamaan, kun F-talon a-osan peruskorjaus on saatu loppuun ja b-osan toiminnot kuten Kastek muutettua sinne. Samoin logistiikkatunnelin pitää olla valmis ennen kuin F-talon b-osan purkutyöt voi aloittaa. Paikalta puretaan osittain vanha rakennus kuten mm. vanha korkea savupiippu.

– Suunnitelmissa on aloittaa vanhan F-osan purkutyöt tammikuussa. Louhinta kestää kuusi kuukautta ja varsinaiset rakennustyöt kaksi vuotta, Heiskanen selvittää.

Havainnekuva isosta rakennuksesta, joka on kiinni nykyisessä sairaalarakennuksessa.

Mikäli uudisrakentaminen sujuu suunnitelmien mukaan, rakennus olisi valmiina käyttöönottoon kesällä 2023. Uudisrakennuksen koko on 19 700 m2. Pohjakerroksiin sijoittuvat muun muassa laboratorio, lääkevalmistus ja logistiikka. Uudisrakennuksen kerroksiin 1., 2. ja 3. on tulossa erikoissairaanhoidon osastopaikkoja. Ajatuksena on, että keskussairaalan F-taloon sijoittuisivat kaikki erikoissairaanhoidon vuodeosastot pois lukien psykiatrian osastohoito. Lisäksi lastenosastot pysyvät lastensairaalassa.

Stiina Kiiveri

Viestintäpäällikkö

040 489 8493

stiina.kiiveri@kymenhva.fi