Siirry pääsisältöön

Uuteen synnytysyksikköön otamme mukaan huumorin, yhteishengen ja nöyryyden elämän alkua kohtaan

Kuusi työntekijää työasuissaan valoisassa aulassa.

Kätilö Hannamari Niemelä kertoo synnytysyksikön ja äitiyspoliklinikan uusista tiloista, joissa on huomioitu erityisesti perhekeskeisyys, luonnonmukaisuus ja hoito hätätilanteissa.

Kesä-heinäkuun vaihteessa koitti se päivä, jota useimmat meistä ovat odottaneet jo vuosia. Synnytysyksikkö ja äitiyspoliklinikka pääsivät muuttamaan uusiin tiloihin. Tulin Kymenlaakson keskussairaalan synnytysyksikköön töihin 13 vuotta sitten, olin tuolloin muutamia päiviä aiemmin vastavalmistunut kätilöksi. Muistan, miten tuolloin jo suunniteltiin uutta sairaalaa ja uusia tiloja. Osa silloisista kätilöistä ei enää kuulu työyhteisöömme, mutta heidän tilalleen on tullut uusia ammattilaisia, jotka muuttivat meidän kanssamme. Vanhat tilat palvelivat meitä kunniakkaasti, mutta nyt on aika siirtyä uusiin ja nykyaikaisempiin tiloihin, joiden suunnittelussa on pyritty kuuntelemaan meidän tarpeitamme.

Äitiyspoliklinikan tyhjä odotustila, jossa pitkiä sohvia ja puuverhoiltu seinä.

Äitiyspoliklinikan odotustila.

Synnytysyksikkö ja leikkausosasto sijaitsevat lähekkäin, mikä mahdollistaa lisäavun ja entistä nopeammat siirtymät hätätilanteissa.

Uuden sairaalaosan synnytysyksikössä meidät toivottaa tervetulleiksi uudet valoisat tilat, jotka on suunniteltu kompaktiksi kokonaisuudeksi ja sijaitsevat leikkausosaston seinänaapurina. Osastojen sijoittuminen lähekkäin mahdollistaa entistä nopeammat siirtymät hätätilanteissa sekä lisäavun saamisen silloin, kun sitä tarvitaan. Vastasyntyneen virvoitteluhuone on sijoitettu osastojen väliin, mikä sujuvoittaa työskentelyä tilan ollessa yhteinen. Muuton myötä synnytysosastosta ja leikkausosastosta on tullut naapureita, ja voimme lähteä kehittämään yhteisiä simulaatioharjoituksia niin hätätilanteita kuin vastasyntyneen virvoittelua varten.

Synnyttäjien olohuoneessa on keittiösyvennys mikroaaltouuneineen, pöytäryhmä ja sohva.

Uusissa tiloissa on kodinomaisuutta. Synnyttäjien olohuoneessa voi lämmittää ruokaa ja istuskella sohvalla.

Uusissa tiloissa on pyritty huomioimaan vanhoissa tiloissa ilmenneitä puutteita. Perhekeskeisyyden näkökulma onkin vahvasti esillä uusissa tiloissa. Sektiosynnytysten jälkihoitoa pyritään kehittämään tuomalla perheheräämömallia synnytysyksikön tiloihin; synnyttäjä ja tukihenkilö saavat viettää mahdollisimman paljon aikaa yhdessä vauvan kanssa jo heti syntymän jälkeen perinteisen synnyttäjän heräämöseurannan sijaan. Osaston olohuone on suunniteltu hetkelliseksi odotushuoneeksi: Olohuone sopii paikaksi, kun mietitään supistusten suunnan kulkua, samoin tukihenkilön taukopaikaksi, jossa on mahdollisuus eväiden kylmäsäilytykseen sekä ruoan lämmitykseen.

Synnyttäjät pääsevät nauttimaan uudesta aiempaa isommasta ammeesta erillisessä ammehuoneessa, jonka tunnelmaa pystyy muuttamaan ammeessa olevan valon väriä vaihtamalla. Ammehuoneessa on tarjolla kiinteä ilokaasu vesisynnytystä ajatellen.

Ammehuone on kaakeloitu huone, jossa on suurikokoinen leveä amme.

Ammehuoneen valaistusta voi himmentää ja ammevalojen värin voi valita.

Uutta ovat myös jokaisessa synnytyssalissa sijaitsevat puolapuut sekä ilmajoogaliinat, jotka mahdollistavat asentojen vaihdot kivunlievityksenä.

Työasussa oleva nainen puhdistaa perinteistä puista keinutuolia.

Kodinomaisuus on otettu uusissa tiloissa huomioon monin tavoin. Vanhoista tiloista otettiin mukaan keinutuoli, joka puhdistettiin huolellisesti ennen siirtoa uuteen paikkaan.

Synnytyssalissa on seinustalla puolapuut ja katosta roikkuu kankainen ilmajoogaliina.

Myös mahdollisuus lääkkeettömiin kivunlievitysmenetelmiin on huomioitu. Jokaisessa synnytyssalissa on ilmajoogaliina ja puolapuut.

Uudet lääkkeettömät lievityskeinot tarjoavat kätilöillekin mahdollisuuden päivittää omia toimintatapojaan. Salit ovat lähes identtiset, mikä helpottaa osaltaan henkilökunnan sopeutumista uusiin tiloihin.

Vastasyntynyt kaljupäinen vauva lähikuvassa.

Hän on ensimmäinen Kymenlaakson keskussairaalan uudessa synnytysyksikössä syntynyt vauva: äitinsä kainalosta tavoitettu poika Taka-aho.

Mitä sitten viemme mukanamme vanhasta? Rautaisen ammattitaitomme, herskyvän huumorimme, yhteen hiileen puhaltamisen sekä nöyryyden elämän alkua kohtaan.

Kirjoittaja

Hannamari Niemelä

Hannamari Niemelä

kätilö, Kymenlaakson keskussairaalan synnytysyksikkö

hannamari.niemela@kymsote.fi

Vastaa