Siirry pääsisältöön

Päivystyksen valot syttyvät – Potilaana nykyaikaisessa päivystyksessä

Infotaulu

Päivystyksen muuttovastaava, sairaanhoitaja Johanna Tilli kertoo, kuinka Kymenlaakson yhteispäivystys valmistautui ottamaan vastaan päivystyspotilaita ja mitä nykyaikainen päivystytoiminta on.

Olen pitkän linjan päivystyksen työntekijä, sillä olen aloittanut urani lääkintävahtimestarina vuonna 1996 ja siirtynyt Kymenlaakson keskussairaalaan töihin vuonna 1997. Vuodesta 2007 olen toiminut kipsimestari EAT:na (erikoisammattitutkinto) sekä päivystyksessä että kirurgian poliklinikalla.

Päivystyksen tilat on remontoitu edellisen kerran vuonna 1993 ja ne olivat ajan saatossa jääneet pieniksi ja epäkäytännöllisiksi. Vuonna 2008 päivystykselle aloitettiin suunnitella uusia tiloja, joihin itsekin pääsin vaikuttamaan. Rahapulan vuoksi ko. rakennuksen piirustukset lensivät roskakoriin vuonna 2009, ja minä päätin lähteä kouluttautumaan sairaanhoitajaksi, sillä niin turhautunut olin tilanteeseen sekä tiloihin.

Onneksi hot-sairaalan hanke pyörähti eteenpäin ja vuonna 2014 pääsin jälleen mukaan uusien tilojen suunnitteluun. Suunnittelumme lähtökohtana on ollut potilas ja potilaan hoitopolun sujuva sekä turvallinen eteneminen. Päivystyksen toimintamalleja on kehitetty jo vuosien ajan niin, että ne vastaavat valmistuvia tiloja ja tarpeita.

Viimeiset päivät ennen muuttoa olivat kiireiden täyttämät ja jännitys kaihersi vatsanpohjassa.  Toiminta uusissa tiloissa alkoi maanantaina 22.6. ja päivystyksen uudet ovet avautuivat aamulla kello 8. On ollut upeaa päästä muuttamaan nykyaikaisiin tiloihin, joissa vuosia hiotut toimintamallit pääsevät oikeuksiinsa.

Mitä sitten on päivystystoiminta potilaan kannalta? Saat apua päivystyksestä, jos sairastut tai vammaudut äkillisesti, pitkäaikaissairautesi vaikeutuu tai toimintakykysi äkillisesti heikkenee. Hoidamme asuinpaikasta riippumatta kaikenikäisiä asiakkaita, jotka ovat sairastuneet äkillisesti ja joiden hoitoa ei voida turvallisesti siirtää terveysasemille tai työterveydenhuoltoon.

Kun harkitset lähtöä päivystykseen, soita ensin Päivystysapu 116 117 -palveluun. Sinulle tehdään hoidontarpeen ja kiireellisyyden arviointi sekä soittaessasi että saapuessasi päivystykseen. Hoidontarpeen arvioinnin tekee sairaanhoitaja. Arvioinnin perusteella sinut ohjataan tarvittaviin hoitoihin, tutkimuksiin ja toimenpiteisiin. Joskus ohjeet kotihoitoa varten riittävät.

Hoidostasi vastaa moniammattillinen tiimi, jossa työskentelevät lääkärit, sairaanhoitajat, lähihoitajat sekä kipsimestarit. Hyödynnämme tukipalveluiden (ensihoito, sihteerit, kuvantaminen, laboratorion näytteenotto, sairaalahuolto ja potilaskuljetus) henkilöstön ammattitaitoa osana hoitopolkuasi. Lisäksi apunasi ovat sosiaali- ja kriisipäivystyksen päivystävät sosiaalihoitajat sekä psykiatrien sairaanhoitaja.

Saapuessasi omatoimisesti tai taksilla, pääset päivystykseen omasta esteettömästä sisäänkäynnistä ensimmäiseen odotusaulaan ja ilmoittaudut ilmoittautumisautomaateilla. Infektiopotilaille meillä on erillinen sisäänkäynti päivystyksen toisella puolella, jossa ilmoittautumien tapahtuu ovikelloa soittamalla.

Odotusalua, jossa ilmoittautumisautomaatti ja pitkä sohva.

Odotusaula 1

Sinut kutsutaan vuoronumerolla triagehoitajan tekemään hoidon tarpeen ja kiireellisyyden arviointiin. Jos hoitosi jatkuu päivystyksessä, siirryt triagehuoneen läpi toiseen odotusaulaan ns. aulaprosessiin tai tarkkailupaikalle tarkkailuprosessiin. Lapsille meillä on oma odotusaula pirteine seinämaalauksineen ja wc-tiloineen.

Huone, jossa vastaanottopöytä, jonka molemmin puolin tuolit.

Triagehuone

Aulatila, jossa kaarevat pitkät sohvat, tuli ja kaksi nojatuolikeinua.

Aula 2

Huone, jonka seinille maalattu puita ja eläimiä., värikkäitä huonekaluja.

Lasten odotustila. Seinämaalausten lisäksi eläimiä kurkistaa myös katosta.

Aulaprosessissa odotat kiireellisyytesi mukaisesti vuoroasi hoitajan vastaanotolle, joka tekee sinulle tarkemman hoidon tarpeen arvion haastatellen sekä ottaen erilaisia mittauksia ja pikatutkimuksia. Jos hoitosi vaatii lääkärin hoitoa ja tarkempia tutkimuksia, hoitaja siirtää sinut odottamaan lääkärin vastaanottoa.

Huone, jossa pöydällä tietokone ja tuli pöydän edessä, taustalla kaappi.

Sairaanhoitajan vastaanottohuone

Pyrimme ottamaan sinusta tarvittavat tutkimukset sekä verikokeet mahdollisuuksien mukaan jo ennen lääkärillä käyntiä.

Jotta hoitoaikasi meillä olisi mahdollisimman lyhyt, pyrimme ottamaan sinusta tarvittavat tutkimukset sekä verikokeet mahdollisuuksien mukaan jo ennen lääkärillä käyntiä. Laboratorion näytteenotto sekä kuvantamien (röntgen- ja tietokonetomografiakuvaus) toimivat samoissa tiloissa päivystyksen kanssa 24/7.

Tyhjä aula, jossa iso liukuovi.

Kuvantamisen tiloja

Pelkistetty huone, joss pöytä tietokoneelle, tuoli ja näytteenottovaunu.

Näytteenotto

Toimenpiteitä varten meillä on kolme erilaista huonetta. Yksi toimenpidehuone on varusteltu gynekologisia sekä korva-nenä-kurkkututkimuksia ja -toimenpiteitä varten. Tässä huoneessa on myös oma wc ja suihku. Aulassa odottavien potilaiden kipsaukset hoituvat kipsihuoneeksi varustellussa toimenpidehuoneessa. Kolmannessa huoneessa voidaan tehdä muita toimenpiteitä.

Kaappimainen vaunu, jossa paljon laatikoita ja erilaisia välineitä.

Gynekologinen vaunu

Moderneissa yksityishuoneissa taataan sekä yksityisyydensuoja että potilasturvallisuus, samalla ns. verhoeristys jää historiaan

Saapuessasi päivystykseen ensihoidon tuomana, ambulanssi kurvaa sisälle halliin ja vältyt altistumasta tuulelle ja tuiskulle. Ensihoito siirtää sinut tarkkailualueelle ja antaa raportin oireistasi alueella työskenteleville hoitajille. Hoitosi jatkuu moderneissa yksityishuoneissa, joissa taataan sekä yksityisyydensuoja että potilasturvallinen ympäristö ns. verhoeristyksen jäädessä historiaan.

Ovet ambulanssihalliin

Potilashuoneessa voidaan tehdä tarvitsemasi pientoimenpiteet (rytminsiirto, haavanompelu, pleuradreenin laitto, kipsaus, tms.), eikä vapautuvaa toimenpidehuonetta tarvitse odottaa. Hoitohenkilökunnan varusteet ja useat laitteet kulkevat siirrettävissä kärryissä helposti luoksesi. Kuvantaminen voi tarvittaessa käydä ottamassa sinusta mm. keuhkokuvan tarkkailupaikalla, jos vointisi ei kestä siirtämistä kuvantamisen tiloihin.

Lasiseinäinen huone, jossa potilassänky.

Potilaan tarkkailuhuone

Seuraamme vointiasi monin tavoin. Käytössämme on keskusvalvontamonitorointi, joten tarvittaessa saamme tiedon muuttuneesta tilastasi reaaliajassa. Hoitajat pystyvät tarkkailemaan tilaasi kätevästi myös lasiovien läpi tulematta huoneeseesi. Yhteyden hoitajaasi saat monipalvelupäätteellä tai normaalilla potilaskutsujärjestelmällä.

Potilashuoneessa viihtyvyyttä lisää paikkakohtaisesti himmennettävä valaistus sekä aiempaa parempi äänieritys.

Jos vointisi sallii, voit hyödyntää monipalvelupäätteestä löytyviä palveluita kuten tv-kanavia sekä internetiä. Viihtyvyyttä lisää paikkakohtaisesti himmennettävä valaistus sekä aiempaa paremman äänierityksen takaavat potilashuoneet.

Monipalvelupääte

Jos sairastut tai loukkaannut hengenvaarallisesti, ensihoito tuo sinut suoraan ns. hätätilapotilaan hoitohuoneeseen.

Jos sairastut tai loukkaannut hengenvaarallisesti, ensihoito tuo sinut suoraan ns. hätätilapotilaan hoitohuoneeseen, jossa on mahdollisuus hoitaa neljää potilasta yhtä aikaa. Hoitosi aloittaa välittömästi ennakkoon paikalle kutsuttu hoitotyöryhmä, jonka jokaisella toimijalla on etukäteen määritellyt tehtävät. Hoitoryhmässä toimivat anestesialääkäri, sisätautilääkäri tai kirurgi(t), 3-4 hoitajaa sekä kuvantaminen ja laboratorion näytteenottaja.

Huoneesa, potilassänkyjä ja useita katosta roikkuvia monitoreita.

Hätätilahuone

Hätätilahuoneesta sinut voidaan siirtää välittömästi kuvattavaksi tietotokonetomografiahuoneeseen tai sinulta voidaan ottaa ns. bedside-ultraääni. Hätätilahuoneen varustelussa on huomioitu monenlaiset hengenvaaralliset tilanteet niin lapsilla kuin aikuisilla. Hätätilahuoneen välittömässä läheisyydessä on hissi, jolla voimme siirtää sinut tarvittaessa nopeasti leikkaussaliin kerrosta ylemmäs. Intensiiviosasto, jossa sijaitsevat teho-, valvonta- ja sydänvalvontaosastot, on päivystyksen vieressä samassa kerroksessa ja siirtymä sinne on lyhyt.

Tietolaatikko:

Vuorossa työskentelee:

1-2 konservatiivistä lääkäriä, 1-2 kirurgian lääkäriä, 1-3 akuuttilääketieteen lääkäriä, 1 yleislääketieteen lääkäri

1-2 triagehoitajaa

11-15 (yöllä 6) sairaanhoitajaa ja kipsimestaria/lähihoitajaa

1-3 116 117-päivystysapupuhelinpalvelun hoitajaa

1-3 sihteeriä

2 sairaalahuoltajaa (koko P-kerros)

 

Päivystyksen tilojen koko: 2540 m²

1 hätätilapotilaan hoitohuone, jossa neljä paikkaa

3 triagehuonetta, joista yhdessä sisäänkäynti suoraa ulkoa

4 odotusaulaa (saapumisaula, aikuisten ja lasten odotusaulat sekä kuvantamisen odostusaula)

5 vastaanottohuonetta

3 toimenpidehuonetta

24 tarkkailuhuonetta

2 ilmaeristyshuonetta omilla sisäänkäynneillä

1 turvahuone

1 ensihoidon tilannekeskus

1 hammaslääkäripäivystyksen vastaanottohuone (Hammaslääkäripäivystys muuttaa  tiloihin myöhemmin.)

1 sosiaali- ja kriisipäivystyksen huone

2 näytteenottohuonetta

Kuvantamien: natiivikuvaus-, ultaraääni- ja tietokonetomografiahuone sekä oheistilat

Sekä toimisto- ja muita oheistiloja

Uuden päivystyksen ovet avautuivat 22.6.2020.

(Päivitetty 29.6.2020 klo 9. Tietolaatikon tietoja täydennetty.)

Kirjoittaja

Johanna Tilli

Johanna Tilli

muuttovastaava ja sairaanhoitaja Päivystys KOKS

johanna.tilli@kymsote.fi

Vastaa

2 kommenttia artikkeliin Päivystyksen valot syttyvät – Potilaana nykyaikaisessa päivystyksessä

  1. Mika sanoo:

    Hieno esittely. Hyvä Johanna

    1. JohannaT sanoo:

      Kiitos Mika!