Siirry pääsisältöön

Parasta perheille: Kymsoten uusi synnytysyksikkö on yksi Suomen moderneimmista

Uutiset
Äitiyspoliklinikan tyhjä odotustila, jossa pitkiä sohvia ja puuverhoiltu seinä.

Synnytysyksikkö ja äitiyspoliklinikka muuttavat uusiin tiloihin Kymenlaakson keskussairaalassa kesä- ja heinäkuun vaihteessa. Uudet tilat on suunniteltu perheiden tarpeiden näkökulmasta niin, että kymenlaaksolaiset perheet saisivat mahdollisimman positiivisen synnytyskokemuksen ja muiston synnytyksestä.

Sisustus ja tilat: valoa ja harmoniaa

Uudet tilat ovat upeat ja valoisat. Moderneja synnytyssaleja on neljä, ja ne kaikki on varusteltu yhdenmukaisesti. Jotta synnytykseen valmistautuminen olisi mahdollisimman miellyttävää, perheitä varten on varattu viisi vastaanottohuonetta, kaksi tarkkailuhuonetta, synnyttäjien olohuone, kodinomainen potilashuone sekä ammehuone. Huolimatta siitä, että synnytyssalit sijaitsevat keskellä sairaalaa, synnytyssaleihin tulvii runsaasti päivänvaloa sitä varten suunnitelluista valokuiluista. Ympäristöstä on haluttu harmoninen ja lempeä: sisustuksessa on käytetty paljon vaalean puun sävyjä ja lasia.

Modernia teknologiaa ja lääkkeetöntä kivunlievitystä

Sen lisäksi, että tilat on sisustettu kotoisasti, niissä on hyödynnetty modernia teknologiaa aiempaa paremmin. Uusissa tiloissa on myös erinomainen mahdollisuus lievittää kipua ja rentoutua lääkkeettömästi. Jokaisesta synnytyshuoneesta löytyvät joogaliina, jumppapallo ja puolapuut – lisäksi jokaisesta huoneesta löytyy ilokaasulaitteisto.

Jos synnyttäjä kaipaa veden rentouttavaa vaikutusta synnytyskivun lievitykseen tai haluaa synnyttää veteen, hän voi yhdessä tukihenkilönsä kanssa siirtyä uusissa tiloissa olevaan ammehuoneeen. Ilokaasun käyttö on mahdollista myös ammehuoneessa.

Kodinomaiset odotustilat

Potilashuoneissa voidaan hoitaa ja tarkkailla suunniteltuun keisarileikkaukseen saapuvia perheitä sekä polikliinisiä synnyttäjiä synnytyksen jälkeen ennen kuin he kotiutuvat. Synnyttäjien olohuoneessa synnytysyksikköön sisään kirjatut äidit voivat halutessaan liikkua vapaasti, ja tukihenkilöt voivat rentoutua hetken kahvikupin äärellä synnyttäjän levätessä synnytyssalissa. Kodinomaisessa potilashuoneessa voidaan hoitaa ja tarkkailla suunniteltuun keisarileikkaukseen saapuvia perheitä sekä polikliinisia synnyttäjiä synnytyksen jälkeen ennen kuin he kotiutuvat.

Vastasyntyneille parasta hoitoa

Uudessa synnytysyksikössä vastasyntyneiden erityistilanteita voidaan hoitaa aiempaa paremmin, koska vastasyntyneiden hoitamista varten tarkoitettua tilaa on aiempaa reilummin. Synnytysyksikkö ja äitiyspoliklinikka toimivat aiempaan tapaan yhteisissä tiloissa uuden sairaalaosan 1. kerroksessa, leikkaussalien välittömässä läheisyydessä. Matka leikkaussalin ja synnytysyksikön välillä lyhenee siis jatkossa huomattavasti.

Näin paikalle saavutaan

Kulku äitiyspoliklinikalle ja synnytysvastaanotolle on kello 6.30–19 vanhan sairaalarakennuksen pääsisäänkäynnin kautta ja kello 19-6.30 uuden osan päivystyksen kautta. Molemmissa tilanteissa hissi kuljettaa tulijat äitiyspoliklinikan aulatilaan.

Jatkossa kaikki äitiyspoliklinikan sekä synnytysyksikön asiakkaat voivat ilmoittautua saapuneiksi itseilmoittautumispisteellä. Ilmoittautuessaan asiakas saa vuoronumeron, jolla kutsutaan asiakas vastaanottohuoneeseen. Päivystyksenä saapuvat, kiireellistä hoidon tarpeen arviointia tarvitsevat potilaat huomioidaan erillisellä ilmoittautumismahdollisuudella.

Puhelinnumerot:

  • Äitiyspoliklinikka KOKS 020 633 6014
  • Synnytysyksikkö 020 633 6000

Kuvia

Lataa täyden resoluution kuva klikkaamalla kuvaa galleriassa.

Katso kaikki kuvat mediapankista

Liitteet

Uudistuneen Kymenlaakson keskussairaalan sisäänkäyntien kartta

kymen_sairaalat_kartta.pdf, 119 kt, 15.6.2020

Lataa: Uudistuneen Kymenlaakson keskussairaalan sisäänkäyntien kartta pdf