Siirry pääsisältöön

Sädehoitoa timantinkovan graniitin päällä timanttisella tiimillä

Viisi työntekijää hymyilevinä ja katosmassa samaa tietokoneruutua.

Röntgenhoitaja, tiiminvetäjä Viivi Sillanpää kuuluu sädehoidon tiimiin, joka kehittää jatkuvasti työtään ja iloitsee uusista tiloista.

Syöpäpotilaista hieman yli puolet saavat sädehoitoa jossakin vaiheessa hoitojaan. Kymenlaakson keskussairaala on tällä hetkellä Suomen ainoa yhden hoitolaitteen sädehoitoklinikka. Nykyinen hoitolaite eli lineaarikiihdytin on ollut tehokkaassa käytössä ja hoitanut määrällisesti jopa kahden, ellei useammankin laitteen potilaat. Syksyllä on kuitenkin aika päästää nykyinen hoitolaitteemme Kerttu viettämään ansaittuja eläkepäiviä ja toivotamme lämpimästi tervetulleiksi kaksi uutta sädehoitolaitetta (nimiehdotuksia otetaan vastaan). Olemme jo pitkään odottaneet uusia tiloja, missä pääsemme tiiminä jatkamaan toimintamme kehittämistä. Uusiin tiloihin muutto ja uusien laitteiden käyttöönotto ovat kuitenkin vain yksi välietappi jatkuvalla kehityspolullamme.

Sädehoito on yksi syövän hoitomuoto, jota voidaan toteuttaa joko pelkästään tai muihin hoitomuotoihin yhdistettynä. Sädehoitoa suunnitellaan ja toteutetaan moniammatillisessa tiimissä, jossa jokaisella on tärkeä rooli. Tiimi koostuu syöpätautien erikoislääkäreistä, sairaalafyysikoista, röntgenhoitajista, sairaanhoitajista, lähihoitajasta, palvelusihteereistä, huoltoinsinööreistä sekä laitoshuoltajista. Myös uusien tilojen suunnittelu ja toteutus on tehty tiiviissä yhteistyössä eri alojen ammattilaisten kanssa. On ollut hienoa huomata, millaisen panoksen jokainen on antanut tälle projektille suunnittelusta lähtien aina toteutukseen saakka, minkä tuotoksia pääsemme aivan pian ihastelemaan. Yhteistyö on ollut erittäin antoisaa ja opettavaista.

Kapasiteetin lisäännyttyä pystymme takaamaan täällä hoitoa

kaikille sädehoitoa tarvitseville kymenlaaksolaisille.

Uusia tiloja suunnitellessamme visioinnin apuna oli esimerkiksi klinikkavierailut muissa sädehoitoklinikoissa niin Suomessa kuin ulkomaillakin. Vierailuja emme varsinaisesti tehneet tilojen suunnittelun näkökulmasta vaan muiden yhteistyökäyntien yhteydessä. Pystyimme kertomaan suunnittelijoille toiveemme, millainen sädehoitoklinikka olisi juuri meidän tarpeisiimme sopiva. Tavoitteena oli saada tilat, joissa viihtyisivät niin potilaat kuin työntekijätkin. Osittain toiveisiimme vastattiinkin, mutta hieman jouduimme joissain ratkaisuissa myös joustamaan. Esimerkiksi ikkunoita ei ole kuin muutamia johtuen uusien tilojen sijainnista suurimmalta osalta maan alla, samoin lääkärien vastaanottotiloja ja ylifyysikon työhuonetta ei valitettavasti pystytty sijoittamaan sädehoidon välittömään läheisyyteen. Uudet sädehoitobunkkerit tulevat olemaan kuitenkin suuremmat, mikä vastaa nykyaikaisten sädehoitolaitteiden ja niiden lisävälineistöjen tarpeisiin. Nykyinen yli 50-vuotias sädehoitobunkkeri alkaakin käydä jo ahtaaksi. Kapasiteetin lisäännyttyä pystymme takaamaan jatkossa kaikille sädehoitoa tarvitseville kymenlaaksolaisille hoitoa lähellä heitä. Tähän asti osa potilaista on jouduttu ohjaamaan sädehoitoihin Lappeenrantaan tai Helsinkiin, koska kaikkia ei ole voitu yhden hoitolaitteen turvin hoitaa.

Keskeneräinen huone. Lasiseinämiä, joissa on vielä oranssit teipillä tehdyt rastit.

Sisäänkäynti uusiin sädehoitobunkkereihin. Kuvaaja Eero-Pekka Laaksoranta

Avara käytävä, joka vasemmalta puolelta puuverhoiltu.

Sädehoitobunkkeriin vievä käytävä. Kuvaaja Eero-Pekka Laaksoranta

Keskeneräinen iso huone. Lattialla kolme pyöreää valaisinta johtoineen.

Uudet sädehoitobunkkerit odottavat vielä lineaarikiihdyttimiä. Kuvaaja Eero-Pekka Laaksoranta

Tämä ei olisi toteutunut ilman innovatiivista ja motivoitunutta, työlleen omistautuvaa timanttista tiimiämme.

Vajaan neljän vuoden aikana työskennellessäni Kymenlaaksossa sädehoidossa olen saanut ilolla seurata ja olla osallisena erilaisissa projekteissa ja yksikkömme kehittämisessä. Olen siitä erittäin kiitollinen. Tällainen kehittämistoiminta ei olisi toteutunut ilman innovatiivista ja motivoitunutta, työlleen omistautuvaa henkilökuntaa – timanttista tiimiämme. Olemme nähneet tiimimme pienen koon pikemminkin etuna kuin rajoitteena. Jokaisen osaamista on hyödynnetty, ja olemme innovoineet yhdessä. Kaikilla on halu tarjota parasta mahdollista sädehoitoa potilaillemme.

Viisi työntekijää hymyilevinä ja katosmassa samaa tietokoneruutua.

Moniammatillisessa tiimissämme työskentely on mukavaa ja kaikkien työpanosta arvostetaan. Kuvassa vasemmalta Minna Luukkonen, Jenni Sihvo, Jean-Manuel Torrés, Viivi Sillanpää ja Laura Lankinen. Kuvaaja Eero-Pekka Laaksoranta

Olemme kehittäneet toimintamallejamme yhä sujuvammiksi mm. LEAN-menetelmän avulla, toimineet tiiviissä yhteistyössä eri klinikoiden ja laitevalmistajien kanssa sekä viimeisimpänä olemme uudistaneet sädehoidon laadunvalvontajärjestelmäämme.

Olemme ottaneet Suomessa ensimmäisten klinikoiden joukossa käyttöömme laajasti pintatunnistusjärjestelmän ja tämän avulla olemme pystyneet jo osittain siirtymään tatuoimattomuuteen tietyillä hoitoalueilla. Tatuointi on ollut tärkeä apu potilaan hoitoasentoon asettelussa. Osalle potilaista tatuointi voi kuitenkin olla ikävä muisto sädehoidosta ja sairaudesta koko loppuelämän ajan. Tavoitteenamme onkin lähitulevaisuudessa toimia täysin ilman tatuointeja pintatunnistusjärjestelmän avulla. Olemme myös siirtymässä enenevässä määrin paperittomaksi klinikaksi. Muutaman vuoden sisällä voimme kenties kokonaan toimia paperittomana, mikä lisää edelleen työn sujuvuutta ja tehokkuutta, kun saatavilla olevaa tietoa ei tarvitse moninkertaisesti kirjata.

Aivan kohta pääsemmekin jo vastaanottamaan uudet tilat, ja kesäkuussa uusien sädehoitolaitteiden asennus voi alkaa. Sädehoitoja toteutamme vielä syksyyn asti nykyisissä tiloissamme, koska uusien laitteiden asennus ja käyttökuntoon saattaminen mittauksineen vie useamman kuukauden. Kesän päätteeksi kouluttaudumme vielä uusien laitteiden käyttöä varten ja syyskuussa pääsemme toteuttamaan ensimmäisiä sädehoitoja potilaillemme uusilla lineaarikiihdyttimillä. Tiimiämme tullaan kasvattamaan vielä syksyyn mennessä kaikkien ammattikuntien osalta. Yhteistyö eri firmojen ja klinikoiden kanssa jatkuu tämän tilojen laajennusprojektinkin jälkeen. Tulemme toimimaan myös vierailuklinikkana, jonne muut ammattilaiset voivat tulla tutustumaan eri toimintatapoihin ja laitteistoihin. Koulutukset ja niissä verkostoituminen on meille myös tärkeää ja siihen panostamme myös tulevaisuudessa. Timanttitiimi jatkaa kehittämistä tästä eteenkin päin yhdessä ja hymyssä suin. 🙂

Aurinkoista kesää kaikille ja pidetään toisistamme huolta!

Kirjoittaja

Viivi Sillanpää

Viivi Sillanpää

sädehoidon röntgenhoitaja, tiiminvetäjä

p. 040 185 8916

viivi.sillanpaa@kymsote.fi

Vastaa