Siirry pääsisältöön

Sädehoitobunkkerit nousevat, potilaat uusiin tiloihin ensi kesänä

Uutiset
30.10.2019 Sädehoitobunkkeri

Uusi sädehoitoyksikkö nousee Kymenlaakson keskussairaalan eteläpäädyssä. Arvioitua pidempään kestäneestä louhintavaiheesta on siirrytty sädehoitobunkkerien muottitöihin. Nyt pääsee jo hahmottamaan ensi kesänä valmistuvia sädehoitotiloja. Uudessa sädehoitoyksikössä voidaan hoitaa kahdella sädehoitolaitteella, mikä turvaa koko Kymenlaakson syöpäpotilaiden sädehoidot.

Kymenlaakson keskussairaalan eteläpäädyssä, päivystyksen sisäänkäynnin vieressä, on kallioon louhittu pitkään paikkaa uudelle sädehoitoyksikölle. Kallion louhinta toiminnassa olevan sairaalan vieressä on ollut haasteellista.

– Täytyy nostaa hattua henkilöstölle ja asiakkaille, joilla on riittänyt kärsivällisyyttä, Kymsoten sairaalahankkeista vastaava projektijohtaja Kai Heiskanen kiittelee.
Meluhaitan lisäksi louhinta on aiheuttanut tärinää, mikä on vaikuttanut merkittävästi rakennustyön aikatauluihin. Nykyinen sädehoitoyksikkö sädehoitolaitteineen sijaitsee aivan rakennustyömaan vieressä. Sädehoitolaite on jatkuvassa potilaskäytössä uuden yksikön valmistumiseen saakka. Tärinän vuoksi louhinta on ollut pakko tehdä huomattavasti pienemmillä räjähteillä kuin työmailla yleensä. Tämä hidastutti louhinnan ja samalla koko rakentamisen aikataulua lopulta peräti neljällä kuukaudella.

Liivi

– Tärkeintä on kuitenkin potilasturvallisuus. Aika ei maksa tällaisessa asiassa, potilaiden turvallinen hoito on se tärkein asia, Heiskanen muistuttaa.

Säteilyturvalliset
betonibunkkerit

Nyt louhinta on loppusuoralla, seinämuotteja asetellaan, raudoitustyöt ovat käynnissä ja uuden sädehoitoyksikön tilat alkavat hahmottua. Rakennustyömaalla erottuu jo selvästi tulevien tilojen sisä- ja ulkoseinät. Samoin se, kuinka paksut rakenteet ovat kyseessä. Säteilyturvallisen tilan rakentamisessa huomioidaan mm. sädekeilojen kohdat. Sädehoitobunkkereihin on tulossa kauttaaltaan – niin ulkoseiniin kuin kattoholveihinkin – 2,4 metrin paksuudelta betonia, muuten seinien paksuus on ”vain” 1,3 metriä. Kun varsinainen betonivalu tehdään, se tehdään tasalaatuisuuden vuoksi yhdellä kertaa eli noin 14 tuntia kestävänä valutyönä.

Uuden sädehoitoyksikön laajennusosan tilojen arvioidaan valmistuvan keväällä ja olevan hoitokäytössä aikaisintaan ensi kesänä. Kun laajennusosa on saatu käyttöön, aloitetaan nykyisen sädehoitoyksikön peruskorjaus. Vanhat tilat uudistetaan ja yhdistetään uuteen laajennusosaan. Kymenlaakson keskussairaalan sädehoitoyksikön laajennuksen ja peruskorjauksen arvioidaan olevan valmiina joulukuussa 2020. Uuden sädehoitoyksikön budjetti on noin kahdeksan miljoonaa euroa, josta puolet on laitekustannuksia.

Potilaiden
sädehoito turvataan

Merkittävää on, että uudessa sädehoitoyksikössä potilaita hoidetaan kahdella sädehoitolaitteella nykyisen yhden laitteen sijaan. Nykyisellä laitteella, joka on jo käyttöikänsä loppuvaiheessa, on jouduttu hoitamaan jopa 50-60 potilasta päivässä. Potilasmäärä on ollut yhdelle koneelle liian paljon, lisäksi tilanne yhden laitteen kanssa on vaikea käyttöhäiriötilanteissa. Käytännössä osa potilaista on jouduttu lähettämään Lappeenrantaan tai Helsinkiin saamaan hoitoa. Syöpäpotilas saattaa saada hoitoja päivittäin viikkojen ajan, joten matkustaminen voi käydä hyvin raskaaksi.

– Olemme todella iloisia siitä, että saamme uudet, nykyaikaiset ja viihtyisät tilat laitteineen. Tämä on merkittävää erityisesti potilaille, mutta myös henkilökunnalle. Uuden sädehoitoyksikön ja kahden laitteen avulla voimme turvata koko Kymenlaakson potilaiden sädehoidon pitkälle tulevaisuuteen, toteaa fyysikko Karoliina Tapani Kymenlaakson keskussairaalan sädehoidon poliklinikalta.

Stiina Kiiveri

Viestintäpäällikkö

040 489 8493

stiina.kiiveri@kymenhva.fi