Siirry pääsisältöön

Ratamokeskuksen maanrakennustyöt ovat loppusuoralla

Uutiset

Ratamokeskuksen maanrakennus ja paalutus valmistuvat heinäkuussa. Sen jälkeen tontti on valmis rakennusurakkaa varten.

Jouluviikolla kouvolalaiset saivat lupauksen Ratamokeskuksen valmistumisesta, kun Ruskeasuon tontilla oli aloitettu maanraivaustyöt. Nyt maanrakennus- ja paalutustyöt ovat loppusuoralla. Työmaa päästään luovuttamaan kesälomien jälkeen elokuussa.

Tontin maaperää vahvistetaan stabiloinnilla ja paalutuksella

Ratamokeskuksen maanrakennusurakasta ja paalutuksesta vastaa GRK Infra Oy. Työmaapäällikkö Arto Korhosen mukaan raivaustöiden lisäksi maanrakennusurakkaan kuuluu tontin maaperän vahvistaminen, sadevesi- ja viemäröintityöt, sekä vesi- ja palovesilinjaston rakentaminen.

Ratamokeskuksen tonttia on vahvistettu massa- ja pilaristabiloinnilla, jotta pohjasta saadaan kantava. Maaperää stabiloidaan sekoittamalla hiekan joukkoon sidosaineeksi sementti- ja kalkkiseosta.
– Maaperää on vahvistettu 30 kilometrin verran pilaristabiloinnilla ja massastabilointiin on käytetty kymmenen tuhatta tonnia sementtiä, Korhonen kuvailee stabiloinnin laajuutta.

Stabiloinnin lisäksi tontti paalutetaan tulevaa rakennusta varten. Teräsbetonipaalua lyödään Ratamokeskuksen alle yhteensä 20 kilometriä.
– Paalutuksessa jopa viiden tonnin painoisia paaluja lyödään pohjaan, kunnes paalu pysähtyy. Tämän jälkeen voidaan varmistaa vielä PDA-mittauksella, että paalu on pohjassa asti, Korhonen kertoo.

Ratamokeskuksen tontilla näkyvät teräsbetonipalkit ovat paaluja. – Paalujen syvyys vaihtelee tontilla noin 8 ja 26 metrin välillä johtuen tontin korkeuseroista ja kovan pohjan sijainnista, työmaapäällikkö Arto Korhonen GRK:sta sanoo.

Yksi paalu painaa kolmesta viiteen tonnia. MotoCut-laitteen avulla paalut voidaan katkaista koneellisesti. – Koneistaminen parantaa työturvallisuutta, kun paaluja ei tarvitse katkaista käsin, Korhonen sanoo.

Maanrakennus on sujunut aikataulussa

Arto Korhosen mukaan Ratamokeskuksen työmaalla ei ole tullut vastaan yllätyksiä tai viivästyksiä. Myös työmaan valvoja Hannu Hovin mukaan työt tontilla ovat edenneet suunnitelmallisesti.

Maanrakennustöistä ja paalutuksesta aiheutunutta tärinää on seurattu lähistöllä sijaitseviin kiinteistöihin vietyjen tärinämittausantureiden avulla ja töitä on tehty työmaalle myönnetyn meluluvan puitteissa.
– Vaikka Ratamokeskuksen tontti sijaitsee Kouvolassa keskeisellä paikalla, meidän tietoomme ei ole tullut, että työmaa olisi aiheuttanut haittaa lähialueen asukkaille tai naapurissa sijaitsevan vanhainkodin, oikeustalon tai pelastuslaitoksen työntekijöille, Hovi sanoo.

Kun maanrakennus ja paalutus on saatu valmiiksi, seuraava askel Ratamokeskuksen tontilla on rakennustöiden aloittaminen. Carea-Sairaalat Oy:n hallitus käsittelee rakennusurakoitsijan valintaa kokouksessaan 1.7. Ratamokeskuksen on tarkoitus valmistua vuonna 2021.

Anni Vakkuri

Viestintäasiantuntija

040 186 6522

anni.vakkuri@kymenhva.fi