Siirry pääsisältöön

Katajaharjun terveysasemalla on jo pala Ratamoa

Uutiset

Katajaharjun terveysasemalla on yksi vastaanottohuone, joka eroaa terveysaseman muusta sisustuksesta. Vaaleasävyinen, pelkistetty vastaanottohuone on mallinnos tulevan Ratamokeskuksen vastaanottohuoneesta.

Mallihuone on kaksi neliömetriä varsinaista huonetta pienempi, mutta muuten huoneesta on pyritty tekemään mahdollisimman tarkka kopio Ratamoon tulevasta huoneesta. Huone on ollut asiakaskäytössä Katajaharjussa helmikuun puolivälistä lähtien ja tänä aikana käyttäjiltä on kerätty palautetta huoneesta. Saatuja palautteita pystytään hyödyntämään vielä Ratamon huoneiden suunnittelussa.

– Mallihuoneen kaltaisia vastaanottohuoneita tulee Ratamoon noin sata. Mukana on lääkärin vastaanottohuoneiden lisäksi myös muun muassa suun terveydenhuollon ja fysioterapeuttien käyttöön tulevat huoneet, kertoo Carea-Sairaalat Oy:n projektisuunnittelija Joanna Kontio.

Ratamokeskuksen mallihuone on ollut asiakaskäytössä Katajaharjun terveysasemalla helmikuusta lähtien. Ratamokeskukseen tulevien vastaanottohuoneiden mallia hiotaan saadun palautteen ja käyttäjäkokemuksen mukaan.

Tulevassa Ratamokeskuksessa, samoin kuin uudistuvassa Kymenlaakson Keskussairaalassa, hoitohenkilökunnalla ei ole enää yhtä omaa vastaanottohuonetta, joka olisi vain heidän käytössään.

– Tavoitteena on saada kaikki huoneet käyttöön Ratamon aukioloaikana. Kun henkilökunnalla ei ole omia huoneita, pystymme hyödyntämään tiloja niin, että ne ovat koko ajan käytössä, Kontio kertoo.

Vastaanottohuoneiden varustelu on keskenään samanlainen, joten työssä tarvittavat välineet ja tarvikkeet löytyvät jokaisesta huoneesta.

– Toki osa huoneista välineistetään eri tavalla käyttötarkoituksen mukaan. Esimerkiksi suun terveydenhuollon huoneissa on erilainen varustelu kuin lääkäreiden vastaanottohuoneissa. Samoin fysioterapeuttien käyttöön suunnitelluissa tiloissa on esimerkiksi puolapuut kuntoutusta varten, Kontio sanoo.

Henkilökunnalta kerätään palautetta mallihuoneen toimivuudesta

Kymsoten henkilökunta on päässyt osallistumaan tilojen suunnitteluun ja parhaillaan henkilöstöltä kerätään palautetta mallihuoneesta. Carea-Sairaalat Oy:n projektitoimiston tiimi käy henkilökunnalta tulleet palautteet läpi ja tekee niistä koonnin arkkitehdille.

– Henkilökunnalta on tullut palautetta muun muassa huoneiden väritykseen ja välineisiin liittyen. Joidenkin mielestä vaalea väritys on liian sairaalamainen, kertoo Katajaharjun terveysaseman tiimivastaava, sairaanhoitaja Jenni Jaatinen. – Myös esimerkiksi työpöydän koko on käytännön työssä todettu liian pieneksi ja tilalle hankitaan isompi pöytä, Jaatinen jatkaa.

Jokainen vastaanottohuone on väritykseltään samanlainen ja muodoltaan suorakulmainen. Turvallisuuden vuoksi huoneessa on kaksi poistumisreittiä. Vastaanottohuoneiden valaistus on säädettävä ja kiinteiden säilytyskaappien tilalle tulee liikuteltavat kärryt.

– Liikuteltavien kärryjen ansiosta tiloja on helppo tarvittaessa muunnella, mallihuoneisiin tutustumassa ollut Kymenlaakson keskussairaalan päivystyksen projektikoordinaattori Johanna Tilli sanoo.

– Lisäksi vaaleat pinnat on helppo pitää puhtaana, Tilli jatkaa.

Katajaharjun terveysaseman tiimivastaava Jenni Jaatinen (vas.) esittelee Kymenlaakson keskussairaalan päivystyksen projektikoordinaattori Johanna Tillille Ratamokeskuksen vastaanoton mallihuonetta.

Ratamokeskuksen on määrä valmistua vuonna 2021. Ratamon ensimmäiseen kerrokseen tulevat päivystyksen tilat, laboratorio, kuvantaminen, kotisairaala, keittiö, tukitoiminnot, vainajien säilytys ja hiljaiset tilat. Toiseen kerrokseen sijoittuvat vastaanottohuoneiden lisäksi kuntoutuksen tilat, suun terveydenhuolto ja hoitokeskus. Ratamon kolmanteen ja neljänteen kerrokseen sijoittuvat Pohjois-Kymen sairaalan 115 osastopaikkaa.

Anni Vakkuri

Viestintäasiantuntija

040 186 6522

anni.vakkuri@kymenhva.fi